dc.contributor.advisor | Καπετανοπούλου, Παρασκευή | |
dc.contributor.author | Γλυνάτση, Βακίνα | |
dc.contributor.other | Glynatsi, Vakina | |
dc.coverage.spatial | Κύπρος | el_GR |
dc.date.accessioned | 2022-08-31T10:04:04Z | |
dc.date.available | 2022-08-31T10:04:04Z | |
dc.date.copyright | 2022-08-30 | |
dc.date.issued | 2022-05 | |
dc.identifier.other | ΔΤΠ/2022/00251 | el_GR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11128/5235 | |
dc.description | Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές. | el_GR |
dc.description.abstract | Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή σκοπό έχει να προσδιορίσει και να αναλύσει τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στη βιομηχανία τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στον τομέα των νωπών φρούτων και λαχανικών. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε, αφορούσε τις εγχώριες βιομηχανικές επιχειρήσεις του τομέα των τροφίμων που έχουν ως αντικείμενο την συλλογή, τυποποίηση, συσκευασία, εμπόριο ή εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών. Εξαιρέθηκαν ωστόσο οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών. Όσον αφορά την προτεινόμενη μεθοδολογία, έγινε έρευνα μέσω ενός σύντομου ερωτηματολογίου 19 ερωτήσεων που απευθυνόταν στις παραπάνω επιχειρήσεις. Ερευνήθηκε σε ποιο βαθμό οι επιχειρήσεις νωπών φρούτων και λαχανικών υιοθέτησαν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και στην εξασφάλιση πρώτων υλών. Ακόμη, μελετήθηκε εάν επηρεάστηκε η εφοδιαστική αλυσίδα νωπών φρούτων και λαχανικών κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και ποιες τεχνολογικές αλλαγές έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της πανδημίας από πλευράς των επιχειρήσεων, που στόχο είχαν την βελτίωση των παραγωγικών τους διαδικασιών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις υιοθέτησαν σε μεγάλο βαθμό το μέτρο ορθής πρακτικής και προσωπικής υγιεινής, προχώρησαν σε έγκαιρη εξασφάλιση πρώτων υλών και σύναψη συμβολαίων με περισσότερους προμηθευτές. Ακόμη, η εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάστηκε σε μέτριο βαθμό από την έλευση της πανδημίας COVID-19. Αναφορικά με τις τεχνολογικές αλλαγές, σημειώθηκε ραγδαία ανάπτυξη ηλεκτρονικών πωλήσεων ως αποτέλεσμα των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που είχαν τεθεί από τις κυβερνήσεις | el_GR |
dc.format.extent | x, 92 σ. ; 30 εκ. | el_GR |
dc.language | gr | el_GR |
dc.language.iso | gr | el_GR |
dc.publisher | Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου | el_GR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/closedAccess | el_GR |
dc.subject | Εφοδιαστική αλυσίδα -- Covid-19 | el_GR |
dc.subject | Supply chain -- Covid-19 | el_GR |
dc.subject | Covid-19 -- Επιπτώσεις πανδημίας | el_GR |
dc.subject | Covid-19 -- Pandemic Impact | el_GR |
dc.title | Διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19: Η περίπτωση των βιομηχανιών νωπών φρούτων και λαχανικών | el_GR |
dc.type | Μεταπτυχιακή Διατριβή | el_GR |
dc.description.translatedabstract | The purpose of this master thesis is to identify and analyze the effects of the COVID-19 pandemic on the food industry and more specifically on the fresh fruit and vegetables sector. The research focused on the domestic industrial companies in the food sector that collect, standardize, package, trade or export fresh fruit and vegetables. Companies engaged in the production of fresh fruit and vegetables were excluded from the research. Regarding the methodology that was followed, a survey was conducted through a short questionnaire of 19 questions, addressed to the above companies. It was investigated the extent to which fresh fruit and vegetable companies have adopted specific measures to reduce the impact of the COVID-19 pandemic on human resources and the supply of raw materials. In addition, the supply chain of fresh fruit and vegetables during COVID-19 pandemic was studied, as well as the technological changes that took place during the COVID-19 pandemic by companies, which aimed to improve their production processes.
The results showed that the companies adopted the measure of good practice and personal hygiene to a large extent. Moreover, the companies were supplied with raw materials and made contracts with more suppliers. In addition, the supply chain has been moderately affected by the onset of the COVID–19 pandemic and as the technological changes are concerned, there has been a rapid growth in e- sales as a result of social distance measures introduced by governments. | el_GR |
dc.format.type | pdf | el_GR |