Ασφάλεια και ιδιωτικότητα σε έξυπνες εφαρμογές εγγύτητας κρουσμάτων του COVID-19
Abstract
Η τελευταία εξάπλωση του Κορωναιού SARS-CoV-2/Covid-19 , ο οποίος πήρε το όνομά του από το έτος που εμφανίστηκε, έχει προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό σκηνικό. Επιχειρήσεις έκλειναν, εργαζόμενοι απολύονταν από φόβο μήπως έχουν προσβληθεί από τον ιό. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προέβηκαν σε lockdown για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που από την αρχή της ακόμα φάνταζε και ήταν τρομαχτική. Λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής φύσης του ιoύ, η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ένα θεμελιώδες μέτρο που έχει ήδη υιοθετηθεί από πολλές χώρες.
Το πιο δύσκολο για αυτόν τον ιό είναι η ιχνηλάτηση των επαφών ενός μολυσμένου ατόμου και για αυτόν τον λόγο οι κυβερνήσεις έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον στη δημιουργία εφαρμογών οι οποίες θα ιχνηλατούν τις επαφές του χρήστη για τις οποίες είναι ενήμερος και για κάποιες που μπορεί να μην είναι. Οι εφαρμογές αυτές στόχο έχουν την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη μείωση της εξάπλωσής της με γνώμονα πάντα την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Χωρίς προσεκτικές εκτιμήσεις, η ιχνηλάτηση επαφών μπορεί να μετατραπεί σε ένα τεράστιο εργαλείο παρακολούθησης, καταπατώντας την ιδιωτικότητα του ατόμου. Αυτό που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα είναι ότι ο τρόπος που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές ιχνηλάτησης η εκάστοτε χώρα και οι κυβερνήσεις και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αντίληψη της ιδιωτικής ζωής, από το πολιτικό καθεστώς και την υποκείμενη κουλτούρα τους.
Στη συγκεκριμένη διατριβή θα αναφέρουμε εφαρμογές που ήδη υπάρχουν ανά τον κόσμο, σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται βάση πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούν και ποια θέματα εμπιστευτικότητας εγείρονται. Περαιτέρω, οι πιο γνωστές εφαρμογές μελετώνται, με χρήση κατάλληλων εργαλείων λογισμικών, ως προς τη λειτουργία τους σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό να διαπιστωθεί τόσο η ευχρηστία (φιλικότητα προς το χρήστη) και η αποτελεσματικότητά τους, όσο και τυχόν ζητήματα ιδιωτικότητας που εγείρουν.