dc.contributor.advisor | Λεωνίδου, Κωνσταντίνου | |
dc.contributor.author | Μιχαηλίδου, Μαρία | |
dc.contributor.other | Michaelidou, Maria | |
dc.coverage.spatial | Κύπρος | el_GR |
dc.date.accessioned | 2022-05-18T11:04:41Z | |
dc.date.available | 2022-05-18T11:04:41Z | |
dc.date.copyright | 2022-05-18 | |
dc.date.issued | 2021-12 | |
dc.identifier.other | MBA/2021/00927 | el_GR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11128/5151 | |
dc.description | Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές. | el_GR |
dc.description.abstract | Η παρούσα διατριβή είχε ως σκοπό να προωθήσει την έρευνα στην καταναλωτική συμπεριφορά απέναντι στον τομέα των βιολογικών προϊόντων διατροφής, ένα τομέα άρρηκτα συνδεδεμένο με την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, έγινε μια προσπάθεια να μελετηθούν οι τρόποι με τους οποίους οι καταναλωτές προσπαθούν να εξορθολογήσουν τις κατά τα άλλα ανήθικες προς το περιβάλλον και την υγεία τους αγοραστικές τους αποφάσεις. Η έρευνα προσπαθεί να δώσει έμφαση συγκεκριμένα προς τα βιολογικά προϊόντα λαμβάνοντας υπόψιν την συσχέτιση τους με την φιλικότητα ως προς το περιβάλλον. H μεθοδολογία που ακολουθείται είναι η ποιοτική μέθοδος όπου γίνεται χρήση της ημιδομημένης συνέντευξης με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις γνωστικές διεργασίες και πως αυτές σχετίζονται με τις αποκλίσεις στην συμπεριφορά των καταναλωτών. Εφαρμόζοντας την τεχνική της εξουδετέρωσης στα αποτελέσματα των συνεντεύξεων, εξάχθηκαν συμπεράσματα που σχετίζονται με την ανισότητα μεταξύ των στάσεων, των προθέσεων και των αγοραστικών συμπεριφορών των καταναλωτών γύρω από την αειφόρο ανάπτυξη και τις διατροφικές επιλογές. Σε γενικότερες γραμμές, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι καταναλωτές έχουν μια μειωμένη αντίληψη γύρω από τις έννοιες βιολογικό προϊόν και αειφορία. Επιπλέον, οι έννοιες αυτές φαίνεται να μην αποτελούν μέρος της νοοτροπίας του συνόλου της Κυπριακής κοινωνίας. | el_GR |
dc.format.extent | 70 σ. ; 30 εκ. | el_GR |
dc.language | gr | el_GR |
dc.language.iso | gr | el_GR |
dc.publisher | Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου | el_GR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/closedAccess | el_GR |
dc.subject | Καταναλωτική συμπεριφορά | el_GR |
dc.subject | Consumer behavior | el_GR |
dc.subject | Καταναλωτική συμπεριφορά -- Βιολογικά προϊόντα | el_GR |
dc.subject | Consumer behavior -- Organic food products | el_GR |
dc.title | Οι τεχνικές εξουδετέρωσης και η επίδραση τους στη συμπεριφορά των καταναλωτών ως προς τα βιολογικά προϊόντα διατροφής | el_GR |
dc.type | Μεταπτυχιακή Διατριβή | el_GR |
dc.description.translatedabstract | The aim of this dissertation was to promote research into consumer behavior in the field of organic food products, an area inextricably linked to sustainable development and environmental protection. In particular, an attempt was made to study the ways in which consumers try to justify their otherwise environmentally and health-negative purchasing decisions. Research seeks to focus specifically on organic products, taking into account their association with environmental friendliness. The methodology followed is the qualitative method where the semi-structured interview is used in order to provide information about cognitive processes and how they are related to deviations in consumer behavior. Applying the neutralization technique to the results of the interviews, conclusions were drawn related to the inconsistency between consumers' attitudes, intentions and purchasing behaviors around sustainable development and food choices. In general, consumers have a diminished perception around the concepts of organic product and sustainability. Moreover, these concepts do not seem to be part of the mentality of Cypriot society. | el_GR |
dc.format.type | pdf | el_GR |