Οι τεχνικές εξουδετέρωσης και η επίδραση τους στη συμπεριφορά των καταναλωτών ως προς τα βιολογικά προϊόντα διατροφής
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2021-12Συγγραφέας
Μιχαηλίδου, Μαρία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα διατριβή είχε ως σκοπό να προωθήσει την έρευνα στην καταναλωτική συμπεριφορά απέναντι στον τομέα των βιολογικών προϊόντων διατροφής, ένα τομέα άρρηκτα συνδεδεμένο με την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, έγινε μια προσπάθεια να μελετηθούν οι τρόποι με τους οποίους οι καταναλωτές προσπαθούν να εξορθολογήσουν τις κατά τα άλλα ανήθικες προς το περιβάλλον και την υγεία τους αγοραστικές τους αποφάσεις. Η έρευνα προσπαθεί να δώσει έμφαση συγκεκριμένα προς τα βιολογικά προϊόντα λαμβάνοντας υπόψιν την συσχέτιση τους με την φιλικότητα ως προς το περιβάλλον. H μεθοδολογία που ακολουθείται είναι η ποιοτική μέθοδος όπου γίνεται χρήση της ημιδομημένης συνέντευξης με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις γνωστικές διεργασίες και πως αυτές σχετίζονται με τις αποκλίσεις στην συμπεριφορά των καταναλωτών. Εφαρμόζοντας την τεχνική της εξουδετέρωσης στα αποτελέσματα των συνεντεύξεων, εξάχθηκαν συμπεράσματα που σχετίζονται με την ανισότητα μεταξύ των στάσεων, των προθέσεων και των αγοραστικών συμπεριφορών των καταναλωτών γύρω από την αειφόρο ανάπτυξη και τις διατροφικές επιλογές. Σε γενικότερες γραμμές, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι καταναλωτές έχουν μια μειωμένη αντίληψη γύρω από τις έννοιες βιολογικό προϊόν και αειφορία. Επιπλέον, οι έννοιες αυτές φαίνεται να μην αποτελούν μέρος της νοοτροπίας του συνόλου της Κυπριακής κοινωνίας.