Η εφαρμογή του προτύπου ISO 22000 στις βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων στην Κύπρο
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-04Συγγραφέας
Ιωάννου, Γεώργιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
To πρότυπο ISO 22000 προδιαγράφει τις απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούν οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλυσίδα των τροφίμων ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των προϊόντων τους από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.
Σκοπός της εν λόγω μεταπτυχιακής διατριβής είναι να αναδειχθεί κατά πόσο οι βιομηχανίες στη Κύπρο εφαρμόζουν το εν λόγω πρότυπο, τους λόγους που τις ώθησαν στην εφαρμογή του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την διαδικασία αυτή, αλλά και τα οφέλη που απορρέουν από την διαπίστευση.
Η μεθοδολογία που έχει ακολουθηθεί είναι η χρήση ερωτηματολογίου, το οποίο αποστάλθηκε σε διάφορες βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
Με βάση τη σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε οτι συγκεκριμένα στην Κύπρο, το πρότυπο ISO 22000 εφαρμόζεται στη γραμμή παραγωγής προϊόντων από αρκετές βιομηχανίες, κυρίως τις μεγαλύτερες και πιο ανεπτυγμένες, αφού είναι ύψιστης σημασίας τόσο για τις βιομηχανίες όσο και για τις κρατικές υπηρεσίες η ασφαλής παραγωγή προϊόντων. Οι λόγοι που ώθησαν τις βιομηχανίες στην εφαρμογή του προτύπου και στη διαπίστευση είναι κυρίως ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης, η απαίτηση από τους πελάτες, ο ανταγωνισμός και οι νομοθετικές υποχρεώσεις. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διαδικασία εφαρμογής του προτύπου είναι μεταξύ άλλων: οι χρονοβόρες διαδικασίες, η δυσκολία κατανόησης του προτύπου, το υψηλό κόστος, η μη ύπαρξη καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού και η έλλειψη εξειδικευμένης εκπαίδευσης του προσωπικού.
Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες κατά τη διαδικασία εφαρμογής του προτύπου, προκύπτει ξεκάθαρα ότι τα οφέλη που απορρέουν είναι πολύ σημαντικά. Βελτιώνονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις, πραγματοποιείται συστηματικά η συντήρηση του εξοπλισμού και η υλοποίηση ασφαλών προϊόντων μέσα από τυποποιημένες διαδικασίες. Περαιτέρω δίνεται έμφαση στην ιχνηλασιμότητα, τη διαδικασία λήψης παραπόνων και την αξιολόγηση των προμηθευτών που στο παρελθόν που δεν ήταν ανεπτυγμένες στις βιομηχανίες. Παρουσιάζεται βελτίωση στη διαδικασία διαχείρισης των πόρων και κινδύνων και παράλληλα γίνεται σαφής καθορισμός καθηκόντων του προσωπικού. Κατ’επέκταση όλα αυτά επηρεάζουν θετικά τη φήμη της βιομηχανίας και την ικανοποίηση των πελατών της.