Show simple item record

dc.contributor.advisorΜαρκουλής, Στέλιος
dc.contributor.authorΙωάννου, Γεώργιος
dc.contributor.otherIoannou, Gewrgios
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2018-11-08T10:03:04Z
dc.date.available2018-11-08T10:03:04Z
dc.date.copyright2018-09-13
dc.date.issued2018-04
dc.identifier.otherMBA/2018/00633el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/3845
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractTo πρότυπο ISO 22000 προδιαγράφει τις απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούν οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλυσίδα των τροφίμων ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των προϊόντων τους από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. Σκοπός της εν λόγω μεταπτυχιακής διατριβής είναι να αναδειχθεί κατά πόσο οι βιομηχανίες στη Κύπρο εφαρμόζουν το εν λόγω πρότυπο, τους λόγους που τις ώθησαν στην εφαρμογή του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την διαδικασία αυτή, αλλά και τα οφέλη που απορρέουν από την διαπίστευση. Η μεθοδολογία που έχει ακολουθηθεί είναι η χρήση ερωτηματολογίου, το οποίο αποστάλθηκε σε διάφορες βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Με βάση τη σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε οτι συγκεκριμένα στην Κύπρο, το πρότυπο ISO 22000 εφαρμόζεται στη γραμμή παραγωγής προϊόντων από αρκετές βιομηχανίες, κυρίως τις μεγαλύτερες και πιο ανεπτυγμένες, αφού είναι ύψιστης σημασίας τόσο για τις βιομηχανίες όσο και για τις κρατικές υπηρεσίες η ασφαλής παραγωγή προϊόντων. Οι λόγοι που ώθησαν τις βιομηχανίες στην εφαρμογή του προτύπου και στη διαπίστευση είναι κυρίως ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης, η απαίτηση από τους πελάτες, ο ανταγωνισμός και οι νομοθετικές υποχρεώσεις. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διαδικασία εφαρμογής του προτύπου είναι μεταξύ άλλων: οι χρονοβόρες διαδικασίες, η δυσκολία κατανόησης του προτύπου, το υψηλό κόστος, η μη ύπαρξη καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού και η έλλειψη εξειδικευμένης εκπαίδευσης του προσωπικού. Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες κατά τη διαδικασία εφαρμογής του προτύπου, προκύπτει ξεκάθαρα ότι τα οφέλη που απορρέουν είναι πολύ σημαντικά. Βελτιώνονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις, πραγματοποιείται συστηματικά η συντήρηση του εξοπλισμού και η υλοποίηση ασφαλών προϊόντων μέσα από τυποποιημένες διαδικασίες. Περαιτέρω δίνεται έμφαση στην ιχνηλασιμότητα, τη διαδικασία λήψης παραπόνων και την αξιολόγηση των προμηθευτών που στο παρελθόν που δεν ήταν ανεπτυγμένες στις βιομηχανίες. Παρουσιάζεται βελτίωση στη διαδικασία διαχείρισης των πόρων και κινδύνων και παράλληλα γίνεται σαφής καθορισμός καθηκόντων του προσωπικού. Κατ’επέκταση όλα αυτά επηρεάζουν θετικά τη φήμη της βιομηχανίας και την ικανοποίηση των πελατών της.el_GR
dc.format.extentiii, 85 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.publisherΑνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρουel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectISO 22000el_GR
dc.subjectΑσφάλεια προϊόντωνel_GR
dc.subjectSafety of productsel_GR
dc.titleΗ εφαρμογή του προτύπου ISO 22000 στις βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων στην Κύπροel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractThe ISO 22000 standard specifies the requirements that businesses involved in the food chain must meet to ensure the safety of their products from production to consumption. The purpose of this postgraduate dissertation is to highlight the extent to which the industries in Cyprus apply this standard, the reasons for their implementation, the difficulties they have experienced in this process, and the benefits accruing from accreditation. The methodology followed is the use of a questionnaire, which was sent to various food production industries operating in Cyprus. Based on the relevant research, it has been found that particularly in Cyprus, the ISO 22000 standard is applied to the product line by several industries, especially the largest and most developed, since it is of utmost importance for both industries and government services the safe production of food. The reasons that have prompted food industries to implement the standard are mainly business upgrading, customer demand, competition and legislative obligations. The difficulties encountered in the process of implementing the standard include: time-consuming procedures, difficulties in understanding the standard, high costs, lack of qualified scientific staff and lack of specialized personnel training. Despite the difficulties faced by food industries in the process of implementing the standard, it is clear that the benefits that arise are very important such as improving premises and facilities, systematically maintaining equipment and implementing safe products through standardized procedures. Furthermore, emphasis is given on traceability, the complaints process and the evaluation of suppliers, processes that were not developed in the industries before. There is an improvement in the resource and risk management process and a clear definition of staffing tasks. All of the above have a positive impact on the reputation of each food industry and the satisfaction of its customers. el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record