Εταιρική διακυβέρνηση και επιχειρηματικοί κίνδυνοι στο χώρο της εστίασης
Επιτομή
Ο κίνδυνος αποτελεί στοιχείο της ζωής και ως εκ τούτου, αποτελεί και στοιχείο των δράσεων των επιχειρήσεων, δράσεις που πραγματοποιεί η διοίκηση της επιχείρησης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περισσότερο από τις μεγαλύτερες, χρειάζονται τη διαχείριση κινδύνων γιατί δεν έχουν τους πόρους να ανταποκριθούν άμεσα στις απειλές του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος και έτσι οι ζημίες που υφίστανται είναι τόσο μεγάλες που μπορούν να απειλήσουν την επιβίωσή τους.
Τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον στην εφαρμογή της διαχείρισης κινδύνων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωστόσο μένουν πολλά ακόμα προς διερεύνηση.
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αναλύεται το θέμα της διαχείρισης κινδύνων σε μία νέα επιχείρηση εστίασης ασιατικής κουζίνας. Η επιχείρηση πρέπει να εντάξει τη διαχείριση κινδύνων στις επιχειρηματικές της διαδικασίες και να διασφαλίσει ότι αυτή θα είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, θα είναι δομημένη, ακριβής και κατανοητή, θα αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα, θα χρησιμοποιεί την πληροφόρηση κατά τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την τεχνολογία, τον ανθρώπινο παράγοντα, την κουλτούρα της επιχείρησης, θα διευκολύνει τη συνεχή βελτίωση της νέας επιχείρησης αλλά και θα επαναξιολογείται σε τακτική βάση.