Στρατιωτική λήψη απόφασης. Military decision making
Abstract
Η λήψη αποφάσεων στη Στρατιωτική Επιστήμη είναι μια καθημερινή υποχρέωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στη ειρήνη όσο και στο πόλεμο. Με δεδομένη τη σπουδαιότητα των αποφάσεων στη στρατιωτική ζωή, η όλη διαδικασία λήψης στρατιωτικής απόφασης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι στρατιωτικές αποφάσεις λαμβάνονται σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες εναλλαγές και την ανάγκη πολλών πληροφοριών.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το περιβάλλον αυτό προσδιορίζεται με την εξέταση ορισμένων παραγόντων, εκ των οποίων πιο γνωστοί είναι ο εχθρός, ο καιρός και το έδαφος. Η ύπαρξη της στρατιωτικής επιστήμης ταυτίζεται με εκείνη του ανθρώπινου γένους. Αυτό καθιστά δυνατό τον εντοπισμό στοιχείων λήψης απόφασης σε όλο το βάθος της ιστορίας.
Στις μέρες μας έχει αναπτυχθεί μια συγκεκριμένη και αναλυτική διαδικασία λήψης απόφασης, η οποία καλείται Διαδικασία Λήψης Στρατιωτικής Απόφασης και η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη. Απαρτίζεται από επτά στάδια και απαιτεί συλλογική προσπάθεια. Οι μεταβολές που έχουν επέλθει από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης (1991) και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ (2001) είχαν ως συνέπεια την μεταβολή των Πολεμικών Ενεργειών, την ανάγκη επίσπευσης της λήψης των στρατιωτικών αποφάσεων, καθώς και την εκχώρηση προς τα κάτω της εξουσιοδότησης λήψης αυτών.
Συγκρίνοντας τη λήψη απόφασης στη Στρατιωτική με εκείνη στη Διοικητική Επιστήμη παρουσιάζονται αρκετές ομοιότητες αλλά και διαφορές. Σίγουρα υφίσταται μια αλληλεπίδραση μεταξύ τους χωρίς όμως κάτι τέτοιο να δίνει σαφή απάντηση στο ερώτημα «Ποιος επηρέασε ποιον;». Ερώτημα το οποίο χρήζει μελλοντικής διερεύνησης.