Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στην Κύπρο
Επιτομή
Ο Δημόσιος Τομέας αποτελεί αξιόλογο συντελεστή της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης κάθε χώρας. Δεδομένου ότι στο δημόσιο τομέα, η αξιολόγηση της απόδοσης των υπαλλήλων, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη σωστή εξυπηρέτηση του πολίτη, τη διαχείριση του προσωπικού αλλά και την εξοικονόμηση πόρων, η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε με σκοπό να μελετήσει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, αναζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί αντικειμενική και ουσιαστική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μελετήθηκαν οι κύριοι παράγοντες αξιολόγησης της απόδοσης και διερευνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Κύπρο. Επίσης αναζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η παρακολούθηση της παραγωγικότητας και η αύξησή της μέσω της παρακίνησης.
Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε με χορήγηση ερωτηματολογίων μέσω διαδικτύου, τα οποία δημιουργήθηκαν μέσω εφαρμογής της Google (Google Forms). Η ανάλυση των ερωτηματολογίων έγινε επίσης μέσα από την ίδια εφαρμογή.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαφάνηκε η σημαντικότητα της αντικειμενικής και ουσιαστικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι επιθυμούν την εμπλοκή τους στη στοχοθεσία και στη δυναμική της υπηρεσίας, επικροτούν τις συχνές διαδραστικές συναντήσεις με τον προϊστάμενό τους για τη διατήρηση αρμονικών σχέσεων, επιθυμούν διασαφήνιση των στόχων της υπηρεσίας ώστε να μπορούν κι αυτοί με τη σειρά τους να προσηλωθούν στη στρατηγική της υπηρεσίας και τέλος αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της σύνδεσης των προσωπικών στόχων με τους επιχειρησιακούς στόχους της υπηρεσίας. Επίσης, οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι η αξιολόγηση θα ήταν πιο αντικειμενική εάν βασιζόταν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές σε σχέση με την εργασιακή απόδοση, ενώ θεωρούν ότι εάν η αξιολόγηση βασιζόταν σε συγκεκριμένα εργασιακά καθήκοντα θα βοηθούσε επίσης πολύ. Δόθηκε επίσης έμφαση από τους συμμετέχοντες στην παρακίνησή τους με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, σωστή αξιοποίηση των υπαλλήλων ανάλογα με τα προσόντα και τις δυνατότητές τους, εποπτεία-παρακολούθηση της παραγωγικότητας του κάθε υπαλλήλου, αλλά και ενθάρρυνση, επιβράβευση και παροχή κινήτρων στους δημόσιους υπάλληλους.