Διοίκηση και ηγεσία στην ελληνικό στρατό ξηράς

Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-09-12Συγγραφέας
Κλαουδάτος, Σπυρίδων
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή μελετάται ο τρόπος με τον οποίο η τέχνη της επιχειρηματικής ηγεσίας θα μπορέσει να βοηθήσει και να καλύψει τις ελλείψεις τής στρατιωτικής ηγεσίας. Αρχικά, γίνεται παράθεση και ανάλυση των ορισμών και τεχνικών που διέπουν τον ηγέτη σε επιχειρηματικό περιβάλλον. Αναφερόμαστε στα γνωρίσματα και τα στυλ ηγεσίας που χρησιμοποιούνται, ενώ απαντάμε στο τί πρέπει, εν τέλει, να είναι ηγεσία.
Εν συνεχεία, αναλύεται η ηγεσία σε στρατιωτικό περιβάλλον. Μετά τους ορισμούς, παρατίθενται οι αρχές τής στρατιωτικής ηγεσίας, ενώ παρουσιάζεται το πλαίσιο αυτής με τους κύριους πυλώνες να αποτελούν τα «ΕΙΜΑΙ – ΓΝΩΡΙΖΩ – ΚΑΝΩ». Τέλος, γίνεται αναφορά και στα τρία επίπεδα της στρατιωτικής ηγεσίας.
Μετέπειτα, γίνεται η σύγκριση των δύο ειδών ηγεσίας (επιχειρηματικής και στρατιωτικής), ενώ ήδη έχει προηγηθεί η σύγκριση και η αναφορά στις διαφορές μεταξύ μάνατζερ ή διοικητή και του ηγέτη. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη σύγκριση των δύο τύπων ηγεσίας, είναι ότι από την ηγεσία στις ΕΔ λείπει η συναισθηματική νοημοσύνη. Στα παραρτήματα παρουσιάζονται ερωτηματολόγια το οποία διανεμήθηκαν και απαντήθηκαν από διάφορα στελέχη τού ΣΞ και οι πληροφορίες που αντλήθηκαν από αυτά, επιβεβαιώνουν την προηγούμενη διαπίστωση μας.
Ως βασική μεθοδολογία σχεδιάσεως και λήψης απόφασης, για τον στρατιωτικό ηγέτη, αποτελεί η ΣΔΙΛΑ. Μεγάλο μειονέκτημα αυτής είναι ότι απαιτεί πολύ χρόνο. Ένας ηγέτης μπορεί να βρει έναν τρόπο – ένα στοιχείο, ώστε οι υφιστάμενοι του να υπερκεράσουν το εμπόδιο τής απαίτησης πολύ χρόνου κατά την υλοποίηση τής ΣΔΙΛΑ. Το στοιχείο αυτό είναι η συναισθηματική νοημοσύνη.