Σχεδίαση διαδραστικών εργαλείων για τον Online Instructor
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-03-11Συγγραφέας
Τρουλάκη, Στυλιανή
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η σχεδίαση διαδραστικών εργαλείων(σαν ένας εύχρηστος online wizard) τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε διδάσκοντα ή εκπαιδευτή που θέλει να αναπτύξει ένα μάθημα online εύκολα, αποτελεσματικά και γρήγορα.
Το έργο ενός εκπαιδευτή που αναπτύσσει μαθήματα μέσω διαδικτύου απαιτεί ειδικά προσόντα και σε παιδαγωγικό και σε τεχνικό επίπεδο. Με την ανάπτυξη νέων μαθησιακών τεχνολογιών όπως οι MOOC πλατφόρμες, υφίσταται υψηλή ανάγκη για την βοήθεια της δουλειάς του online διδάσκοντα.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε ένα MOOC μπορεί να φτάσει μέχρι και κάποιες χιλιάδες. Σε τέτοιου είδους ανοικτά μαθήματα, όπου υπάρχει μαζική συμμετοχή, ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να κρατήσει τους μαθητές του και να έχει όσο γίνεται λιγότερες απώλειες.
Στα πλαίσια της εκπόνησης της μεταπτυχιακής διατριβής πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οποία διεξάχθηκαν πέντε συνεντεύξεις δεκατεσσάρων ερωτήσεων, με σκοπό την σχεδίαση συστήματος για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών στη διαδικασία ανάπτυξης online μαθημάτων.
Ο Οδηγός Σχεδίασης Online Μαθημάτων σχεδιάστηκε με σκοπό την ευχρηστία και τη λειτουργικότητα και απευθύνεται σε εκπαιδευτές ενηλίκων αλλά και παιδιών. Παρουσιάζει με λεπτομέρεια αναλυτικές οδηγίες που στοχεύουν να βοηθήσουν στη δημιουργία εικονικής αίθουσας διδασκαλίας, ασκήσεων οι οποίες θα μπορούν να λυθούν από τους μαθητές μέσω διαδικτύου, βίντεο γνωριμίας με τους μαθητές και παρουσίασης των μαθημάτων και εκπαιδευτικών κόμικς.
Ο έλεγχος ευχρηστίας βοηθάει στον εντοπισμό των σημείων που δεν είναι κατανοητά από τους χρήστες του διαδικτύου και χρειάζονται βελτίωση. Για έναν πετυχημένο έλεγχο ευχρηστίας χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα πολύ καλό πλάνο ελέγχου με εργασίες και ερωτήματα προς κατάλληλους χρήστες. Οι απαντήσεις των χρηστών πρέπει να ικανοποιούν τους στόχους των κατασκευαστών και τελικά να γίνουν όλες οι αλλαγές που θα βελτιώσουν την ευχρηστία της εφαρμογής.
iv
Πέντε συμμετέχοντες πήραν μέρος στον έλεγχο ευχρηστίας του Οδηγού Σχεδίασης Online Μαθημάτων, με χρήση μιας διαδικτυακής απομακρυσμένης τεχνολογίας ελέγχου ευχρηστίας. Σύμφωνα με τα σχόλια των χρηστών υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης του Οδηγού σε κάποια σημεία.