Υλοποίηση διαδικτυακής εφαρμογής που θα προσφέρει αξιολογήσεις σε εστιατόρια
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-06-23Συγγραφέας
Γιαννίτσαρος, Παναγιώτης
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή πραγματεύεται το θέμα της προσαρμοστικότητας του περιεχομένου στις διαδικτυακές εφαρμογές αλλά και της εξατομίκευσης.
Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διατριβής σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε μία διαδικτυακή εφαρμογή προβολής εστιατορίων (http://dide-anatol.gr/restaurant), κύριος σκοπός της οποίας είναι να βοηθά τον χρήστη να επιλέξει ένα εστιατόριο κάνοντάς του προτάσεις οι οποίες βασίζονται σε δεδομένα που προκύπτουν κυρίως από τις κριτικές τις οποίες έχει υποβάλλει ο ίδιος ο χρήστης για διάφορα εστιατόρια. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή μπορεί να προτείνει διαφορετικά εστιατόρια στον κάθε χρήστη ανάλογα με τις προτιμήσεις του.
Μέσω της εφαρμογής, οι χρήστες μπορούν να δούνε τις πληροφορίες για τα εστιατόρια όπως τις υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων, να διαβάσουν τις κριτικές οι οποίες έχουν υποβληθεί από εγγεγραμμένους χρήστες, να εγγραφούν και να υποβάλλουν τις κριτικές τους. Στη συνέχεια η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά και προτείνει εστιατόρια στον κάθε χρήστη ως εξής:
Προτείνει εστιατόρια από την αγαπημένη κατηγορία εστιατορίων του χρήστη.
Προτείνει εστιατόρια από τη λιγότερο αγαπημένη κατηγορία εστιατορίων του χρήστη
Προτείνει εστιατόρια τα οποία έχουν επισκεφτεί άλλοι χρήστες οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν παρόμοιο γούστο στο φαγητό με τον χρήστη.
Η εφαρμογή εκτός από την προσαρμοστικότητα διαθέτει επίσης λειτουργικότητα εξατομίκευσης, καθώς δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα να επιλέξει τον βασικό χρωματικό συνδυασμό της διεπαφής χρήστη.
Για την υλοποίηση χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα. Συγκεκριμένα η εφαρμογή βασίστηκε στο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου Joomla ενώ οι όποιες προεκτάσεις έγιναν με τη χρήση τεχνολογιών διαδικτύου (PHP, HTML και το JOOMLA API).
Με σκοπό την διερεύνηση του βαθμού ικανοποίησης των χρηστών από τη λειτουργικότητα που αναπτύχθηκε καθώς επίσης και από τη χρηστικότητά της δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο και διεξήχθη μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν
19 άτομα. Τα αποτελέσματα της έρευνας και η ανάλυσή τους αποτελούν τμήμα της διατριβής.