Εκπόνηση μελέτης για την δημιουργία εθνικού σχεδίου εξαγωγών και η δημιουργία οργανισμού προώθησης εξαγωγών που να έχει ως αποστολή την προώθηση εξαγωγών κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στη διεθνή αγορά
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-08-01Συγγραφέας
Αντωνίου, Μιχάλης
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σήμερα το κύριο χαρακτηριστικό της κυπριακής οικονομίας είναι η εσωστρέφεια. H οικονομία δεν απέκτησε εξωστρεφή προσανατολισμό με αποτέλεσμα να παρουσιάζει διαρκές και μόνιμο εμπορικό έλλειμμα. Στην παρούσα φάση το εμπόριο στην τοπική αγορά βασίζεται κυρίως σε εισαγόμενα προϊόντα. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει σε σημείο που όλοι να μπορούν να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και να πουλούν στο εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί εισροή συναλλάγματος και μείωση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχιστεί η εκροή συναλλάγματος και η έλλειψη χρήματος από την πραγματική οικονομία.
Ο ιδιωτικός τομέας οφείλει να αλλάξει ριζικά τον προσανατολισμό του, με ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγωγές. Κατά την δική μας άποψη η στροφή προς τις εξαγωγές δεν έχει ξεκινήσει να συμβαίνει παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η ύφεση στην εγχώρια ζήτηση. Η τεχνική της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος ώστε η χώρα να καταστεί ανταγωνιστική δεν μπορεί να γίνει λόγω της υιοθέτησης του Ευρώ το 2008. Γι αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν νέοι τρόποι ώστε τα κυπριακά προϊόντα να καταστούν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.
Οι περικοπές που έχουν ήδη γίνει σε μισθούς και συντάξεις αλλά και οι επικείμενες νέες περικοπές έχουν οδηγήσει στην έλλειψη χρήματος από την αγορά, η κατανάλωση έχει μειωθεί και η ύφεση βαθαίνει μέρα με την μέρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περισσότεροι ιδιωτικοί υπάλληλοι να χάνουν τις δουλείες τους, και περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις να κλείνουν. Σαν φυσικό επακόλουθο το ΑΕΠ μειώνεται και το έλλειμμα αυξάνεται. Έτσι τα μέτρα που πάρθηκαν κρίνονται λανθασμένα και κατ’ επέκταση ανεπαρκή. Οι περικοπές συνεχίζονται και ο φαύλος κύκλος της ύφεσης συνεχίζεται.
Από τις αρχές του 2004 η Κύπρος έχει γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το 2008 έχει υιοθετήσει το Ευρώ σαν εθνικό νόμισμα. Λόγο της ένταξης μας στην ΕΕ δεν υφίστανται πλέων περιορισμοί στην διακίνηση προϊόντων-αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιμετωπιστεί ολόκληρη η Ευρώπη σαν δυνητικός πελάτης. Η δυναμική για εξαγωγές στη Ευρώπη είναι τεράστια λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των 27 χωρών μελών, τα 500 εκατομμύρια του πληθυσμού και το γεγονός ότι το ΑΕΠ όλων των χωρών μαζί είναι μεγαλύτερο από αυτό των ΗΠΑ. Επιπλέον και οι υπόλοιπες αγορές θα πρέπει να αποτελέσουν στόχο για εξαγωγές.