Στρατηγική διοίκηση ανθρωπίνων πόρων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της Κύπρου: Προβλήματα και προκλήσεις ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης
Abstract
Ο Ευρύς Δημόσιος Τομέας της Κυπριακής Δημοκρατίας διαχρονικά κατηγορείται για υπερστελέχωση, χαμηλή παραγωγικότητα και απροθυμία εξυπηρέτησης των πολιτών. Τα τελευταία δύο χρόνια οι ανθρώπινοι πόροι του Δημόσιου Τομέα έχουν υποστεί πρώτοι περικοπές μισθών και ωφελημάτων λόγω της κρίσης. Εύλογα λοιπόν προβάλλεται το προσωπικό του Δημοσίου ως ο κύριος υπαίτιος για την οικονομική κρίση.
Οι κύριοι στόχοι της έρευνας αυτής είναι να καταδειχτεί αν, και σε ποιό βαθμό ισχύουν οι προσαπτόμενες προς τους Δημοσίους υπαλλήλους κατηγορίες. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα βασίστηκαν σε έρευνες μέσω διαδικτύου, από βάσεις δεδομένων εγκύρων οργανισμών όπως η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου (Cystat) και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και δεύτερον η διενέργεια έρευνας μεταξύ των υπαλλήλων του Ευρύ Δημόσιου Τομέα με την βοήθεια ερωτηματολογίου.
Τα συμπεράσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι οι εργοδοτούμενοι στο Δημόσιο αμείβονται και έχουν ωφελήματα καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα, είναι σε κάποιο βαθμό υπεράριθμοι παρόλο που συγκρινόμενοι με κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες είναι κοντά στον μέσο όρο. Ακόμη αδιαμφισβήτητα αυτοί δεν αποτέλεσαν την κύρια αιτία αυτής της οικονομικής κρίσης. Η κρίση ήταν εισαγόμενη και έχει πλήξει όλες τις νότιες χώρες της Ευρώπης και ακόμη επεκτείνεται. Ήδη διεξάγονται δημόσιες έρευνες για τα λάθη και παραλήψεις που της επέτρεψαν να πλήξει και την Κύπρο.
Ανεξάρτητα όμως από τα πιο πάνω, μια σύγχρονη Στρατηγική Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων θα πρέπει να στοχεύσει στη σταδιακή μείωση του προσωπικού του Δημοσίου και του κόστους απολαβών του, μέσω της συνέχισης της παγοποίησης των προσλήψεων και του μισθολογίου, στον επανασχεδιασμό των θέσεων και τον επανακαθορισμό της αμοιβής τους, ανάλογα με τις ευθύνες και τα καθήκοντα του κάθε σχεδίου υπηρεσίας, την εισαγωγή ενός αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων ώστε να προάγονται αξιοκρατικά οι καλύτεροι και τη συστηματική επιμόρφωση του συνόλου του προσωπικού του Ευρύ Δημόσιου Τομέα σε θέματα προσέγγισης προς τον πολίτη.