Διερεύνηση των κινήτρων που παρέχονται στα μέλη της αστυνομίας, μέσω προαγωγών, μεταθέσεων, μισθοδοσίας, αξιολογήσεων, και πιθανοί τρόποι βελτίωσης τους
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-07-29Συγγραφέας
Χαραλάμπους, Δώρος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρακίνηση των εργαζομένων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της Διοίκησης αφού είναι στενά συνδεδεμένη με την ανθρώπινη συμπεριφορά και με την απόδοση στον χώρο της οργάνωσης. Προσδιορίζει τις πιο κρίσιμες στάσεις των εργαζομένων ως προς την εργασία και την δέσμευση - αφοσίωση (commitment) στην επιχείρηση Οργανισμό. (Δημήτρης Μπουράντας 2002)
Η Αστυνομία αποτελεί ένα ανθρώπινο οργανισμό ο οποίος είναι επιφορτισμένος με ευθύνες και αρμοδιότητες όπως είναι, η τήρηση του νόμου και της τάξης, η πρόληψη και εξιχνίαση του εγκλήματος και η σύλληψη και προσαγωγή των παρανομούντων ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η ικανοποίηση και παροχή κινήτρων προς τα μελή της Αστυνομίας αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν με καθοριστικό τρόπο στην εικόνα που εκπέμπεται.
Σκοπός της παρούσα μελέτης είναι να αναδείξει τα υφιστάμενα κίνητρα και τους τρόπους παρακίνησης που υπάρχουν στην Αστυνομία και προσφέρονται στα μέλη της, μέσω προαγωγών, μεταθέσεων, μισθοδοσίας και αξιολογήσεων και να εντοπιστούν πιθανοί τρόποι βελτίωσης τους που θα μπορούν να εφαρμοστούν αυξάνοντας την αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας Κύπρου.
Παράλληλα στη μελέτη τίθενται τα εξής βασικά ερευνητικά ερωτήματα: (α) Ποια τα υφιστάμενα κίνητρα που δίνονται στα μέλη της Αστυνομίας; (β) Πως μπορεί να βελτιωθούν τα κίνητρα αυτά για τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών; (γ) Ποια άλλα πρόσθετα κίνητρα θα πρέπει να εισαχθούν με σκοπό πάντα τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών;
Σημαντικό ρόλο στην διερεύνηση των πιο πάνω ερωτημάτων και κεντρικό ρόλο την μελέτη αυτή διαδραματίζει η κυκλοφορία ερωτηματολογίου σε αριθμό μελών της αστυνομίας με διάφορα ερωτήματα που αφορούν την παρακίνηση του προσωπικού. Η άποψη των μελών στο ερωτηματολόγιο προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα αποτελέσματα της μελέτης, την τοποθετεί σε μια πραγματική διάσταση και βοηθά με ουσιαστικό τρόπο στην ολοκλήρωση της.
Μέσα από την έρευνα και την ανάλυση των δεδομένων της επιχειρηματικής αυτής μελέτης, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι αυτή έχει πετύχει το στόχο της. Έχουν αναλυθεί τα υφιστάμενα κίνητρα που δίνονται στα μέλη της Αστυνομίας και τρόποι που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα κίνητρα αυτά για τη βελτίωση και των προσφερόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα γινονται εισηγήσεις με βάση τα ευρήματα του ερωτηματολογίου για νέα κίνητρα που θα πρέπει να εισαχθούν.