Μόδα, τέχνη, δημοφιλής κουλτούρα και τοπική πολιτιστική κληρονομιά. Μελέτες περίπτωσης: Το αρχαιοελληνικό φόρεμα και το ιαπωνικό κιμονό
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2023-11Συγγραφέας
Λαζαρίδου, Θεογνωσία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα διατριβή στοχεύει στη διεξοδική μελέτη της σχέσης που έχουν μεταξύ τους η μόδα, η τέχνη, η δημοφιλής κουλτούρα και η πολιτιστική κληρονομιά και πώς μέσα από τις μελέτες περίπτωσης που αναλύονται αναδεικνύεται η εκάστοτε τοπική πολιτιστική κληρονομιά μέσω της μόδας ως τέχνης αλλά και ως μέρος της δημοφιλούς κουλτούρας.
Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι της παρούσας διατριβής ήταν να προσδιοριστούν εννοιολογικά οι όροι μόδα, τέχνη, πολιτιστική κληρονομιά και δημοφιλής κουλτούρα, να διερευνηθούν οι σχέσεις μεταξύ μόδας, τέχνης, πολιτιστικής κληρονομιάς και δημοφιλούς κουλτούρας, να εξεταστεί η διαχρονική εξέλιξη και πολιτισμική αξία δύο χαρακτηριστικών ενδυμάτων (σύμβολα δύο μεγάλων πολιτισμών που επηρεάζουν μέχρι και σήμερα τις σύγχρονες τάσεις της μόδας) από δύο διαφορετικές χώρες (Αρχαιοελληνικό φόρεμα–Ελλάδα, Κιμονό– Ιαπωνία) στη δημοφιλή κουλτούρα αλλά και την τέχνη στην πορεία του χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα τις κοινωνικές αξίες κάθε εποχής. Επίσης, η παρούσα διατριβή στόχευε στην αποτύπωση της ανταλλαγής χρήσης των δύο ενδυμάτων αλλά και την διερεύνηση της αντίληψης και αναγνώρισης αυτών των ενδυμάτων από το κοινό.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, η έρευνα ήταν αρχικά δευτερογενής με συλλογή και μελέτη της βιβλιογραφίας (ελληνικής και ξενόγλωσσης, αρθρογραφίας, πληροφορίες και άρθρα από το διαδίκτυο, ιστοσελίδες, προηγούμενες μελέτες) ενώ στη συνέχεια περιλάμβανε ποιοτική έρευνα με την παρουσίαση μελετών περίπτωσης μέσα από την ιστορική καταγραφή και εξέλιξη των δύο ενδυμάτων της έρευνας. Τέλος, διενεργήθηκε ποσοτική πρωτογενής έρευνα με την δημιουργία ερωτηματολογίου σε Google Forms το οποίο διανεμήθηκε μέσω διαδικτύου, οι ερωτώμενοι ανήκαν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιπροσωπεύοντας το μέσο κοινό ώστε να αποτυπωθεί η γνώση που έχει ένα τυχαίο δείγμα πληθυσμού σε σχέση με το θέμα της παρούσας διατριβής.