Σχεδιασμός και υλοποίηση συστήματος ασφάλειας για το διαδίκτυο των πραγμάτων
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2023-05Συγγραφέας
Μικέλλη, Ανδρέας
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή ανήκει στη θεματική περιοχή της εφαρμοσμένης κρυπτογραφίας και ασφάλειας. Εξειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας σε νέες τεχνολογίες διαδικτύου των πραγμάτων σε συσκευές που χρησιμοποιούν τα κυψελωτά δίκτυα 3G/4G/5G ως μέσο πρόσβασης. Η διατριβή αυτή αποτελεί μια ενδελεχή επισκόπηση και κριτική ανάλυση της πρόσφατης ερευνητικής βιβλιογραφίας αναφορικά με την ασφάλεια, την στρατηγική κυβερνοασφάλειας και τον μηχανισμό προστασίας που προστατεύει από κυβερνοεπιθέσεις που στοχεύουν συσκευές IoT που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο .
Η μεταπτυχιακή διατριβή διαρθρώνεται σε οκτώ επιμέρους κεφάλια. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε για την εκπόνηση και συγγραφή της διατριβής καθώς και μια εισαγωγή στα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας του Διαδικτύου των Πραγμάτων που αφορούν τη διαρροή δεδομένων των χρηστών του καθώς και την απώλεια πακέτων δεδομένων. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η ασφάλεια IoT, οι βέλτιστες πρακτικές και οι μηχανισμοί Κυβερνοασφάλειας. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η ασφάλεια και τα πλεονεκτήματα των IoT συσκευών στα έξυπνα σπίτια . Στο τέταρτο κεφάλαιο, η έρευνα επικεντρώνεται στα IoT Security standards & Frameworks και δίδεται μια ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο ασφάλειας, επιβολής πολιτικής ασφάλειας και στη λειτουργικότητα των εφαρμογών .
Ακολούθως, στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική, τα διάφορα επίπεδα, τα δομικά στοιχεία των IoT καθώς επίσης και τα πρωτόκολλα ανταλλαγής μηνυμάτων της εφαρμογής. Στο έκτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται ένα μοντέλο προσομοίωσης επιθέσεων σε συσκευές που χρησιμοποιούν τα κυψελωτά δίκτυα 3G/4G/5G ως μέσο πρόσβασης. Δίδονται δύο παραδείγματα επίθεσης ένα με χρήση λογισμικού (silent sms) και ένα με επιθέσεις τύπου HLR LookUP. Το έβδομο κεφάλαιο αναλύει τις προκλήσεις, τη σημασία, την εφαρμογή, τον αντίκτυπο και το μέλλον του IoT σε σχέση με την τεχνολογία 5G. Τέλος, στο όγδοο κεφάλαιο, παρουσιάζονται συμπεράσματα και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα στον τομέα της ασφάλειας δικτύου και των συσκευών IoT.