Παράγοντες βελτίωσης ανασυγκρότησης μιας επιχείρησης – Μελέτη περίπτωσης από τον Κλάδο Μηχανολογίας
Abstract
Η ανάπτυξη της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς εμπορίου, καθώς και η συνεχόμενη αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού παγκοσμίως έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και ιδίως στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Ο τρόπος με τον οποίο ένα τρόφιμο παράγεται, επεξεργάζεται και αγοράζεται από τον καταναλωτή έχει μεγάλη επίδραση σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Η συνεχής αυστηροποίηση των κριτηρίων ποιότητας και αξιοπιστίας και η δυσκολία συντονισμού όλων των μερών της αλυσίδας εφοδιασμού έχουν δημιουργήσει την ανάγκη ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Οι βιομηχανίες είναι ένας απαιτητικός κλάδος που μεταξύ άλλων προϋποθέτει την αδιάκοπη λειτουργία των συστημάτων της, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, με στόχο την μεγαλύτερη παραγωγή αγαθών σε μικρότερο χρόνο. Ο αυτοματισμός είναι μια ουσιαστική διαδικασία που έχει μεταμορφώσει πολλούς κλάδους και επιχειρήσεις. Το τελευταία χρόνια, η χρήση του αυτοματισμού έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής λόγω της ικανότητας του να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα.
Μέσα από την διατριβή, παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες των αυτοματοποιημένων διαδικασιών στο τομέα της βιομηχανίας και γενικότερα. Ακόμα, περιγράφονται τα στάδια εξέλιξης των αυτοματοποιημένων διαδικασιών και πως αυτά εξελίσσονται καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία. Μέσα από την βιβλιογραφική έρευνα διαφαίνεται μια αυξανόμενη τάση των τεχνολογικών εφαρμογών που έχουν σκοπό την εξασφάλιση της ακεραιότητας των τροφίμων, της ποιότητας τους και τη μείωση των απωλειών τους.
Στόχος της εργασίας είναι η αξιολόγηση της εφαρμογής αυτοματοποιημένων διαδικασιών ανασυγκρότησης της επιχείρησης η οποία παράγει σνακ και ποτά, που αποσκοπούν στη βελτίωση των χρονοβόρων διαδικασιών με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας.
Μέσα από έρευνα φαίνεται ότι αυτοματοποίηση είναι μια διαδικασία που υιοθετεί η βιομηχανία τροφίμων, για να καταφέρει να φτάσει στους στόχους της που είναι η καλύτερη και σταθερότερη ποιότητα προϊόντων, λιγότερο κόστος παραγωγής και αύξηση του κέρδους.