Εκτίμηση του επιπέδου εργασιακής ικανοποίησης και παρακίνησης: Μελέτη περίπτωσης (Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κύπρος)
Abstract
Η εργασιακή ικανοποίηση και η υποκίνηση αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη των ατομικών στόχων του κάθε εργαζομένου. Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αναλύει την εργασιακή ικανοποίηση και την υποκίνηση των εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΚΑ) και στο Δημόσιο τομέα γενικότερα, προκειμένου να προσδιοριστούν οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτώνται η εργασιακή ικανοποίηση και η παρακίνηση των εργαζομένων στο ΥΕΚΑ και οι πιθανές αιτίες δυσαρέσκειας τους. Επιπρόσθετα, ερευνάται η συσχέτιση μεταξύ παρακίνησης και εργασιακής ικανοποίησης σε συνάρτηση με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων. Για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα που διεξήχθη μέσα από δείγμα 179 εργαζομένων του ΥΕΚΑ από 6 διαφορετικά τμήματα. Ως εργαλείο μέτρησης της Παρακίνησης χρησιμοποιήθηκε αυτούσια η κλίμακα Work Extrinsic and Intrinsic Motivation Scale (WEIMS) (Deci & Ryan, 2000) και για την Εργασιακή ικανοποίηση χρησιμοποιήθηκε το Job Satisfaction Survey (JSS, Spector 1985), που αποσκοπεί στο να δείξει το βαθμό εργασιακής ικανοποίησης των εργαζομένων στο ΥΕΚΑ. Για τη συγκεκριμένη έρευνα κρίθηκε αναγκαίο να προστεθούν στο JSS δύο επιπλέον ερωτήματα τα οποία αναλύονται στην παρούσα διατριβή. Για την διεξαγωγή των αποτελεσμάτων υλοποιήθηκε περιγραφική ανάλυση και συσχέτιση ανάλυση Pearson r2 χρησιμοποιώντας το στατιστικό λογισμικό SPSS V.28.
Τα αποτελέσματα οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι στο ΥΕΚΑ δεν βιώνουν παρακίνηση αλλά ούτε και εργασιακή ικανοποίηση. Αξιολογούν ως πιο σημαντικούς παράγοντες για αυτές τις παραμέτρους, την ασφάλεια και τις κοινωνικές παροχές που τους προσφέρονται.
Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας αποτελεσματικότερης στρατηγικής διοίκησης των εργαζομένων στο ΥΕΚΑ αλλά και του Δημόσιου τομέα γενικότερα με απώτερο σκοπό οι εργαζόμενοι να βιώνουν παρακίνηση, και εργασιακή ικανοποίηση προβαίνοντας σε μια πιο αποδοτική συμπεριφορά με σκοπό την επίτευξη των στόχων του ΥΕΚΑ αλλά και του Δημοσίου τομέα γενικότερα.