Πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δυνατότητες, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και τεχνικοοικονομική ανάλυση
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2022-05Συγγραφέας
Λυτόπουλος, Φώτιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η ηλιακή ενέργεια θα διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στο χαμηλού άνθρακα ενεργειακό σύστημα, όπου η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων αποτελούν προτεραιότητα. Ο τομέας της ενεργειακής τεχνολογίας εμφανίζει σημαντικές αλλαγές όπως έχει αποδειχθεί και με την ανάπτυξη των πλωτών φωτοβολταϊκών.
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή πραγματοποιείται ανάλυση των δυνατοτήτων ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σε πλωτές πλατφόρμες. Παρουσιάζονται διάφορες χωροθετικές και σχεδιαστικές λύσεις με βάση τη διεθνή εμπειρία σε πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις (ΠΦΒ). Συγκεκριμένα, η διατριβή παρουσιάζει τα κύρια χαρακτηριστικά σχεδίασης και τις φωτοβολταϊκές απαιτήσεις ενός ΠΦΒ σε φυσικές και τεχνητές λίμνες, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, αναλύεται το κόστος εγκατάστασής τους σε σχέση με τα κλασσικά φ/β συστήματα.
Σκοπός της διατριβής είναι να γίνει εκτίμηση του θεωρητικού δυναμικού των ΠΦΒ σε Ελλάδα και Κύπρο και να καταλήξει σε μια θεωρητική χωροθέτηση με τη βοήθεια εργαλείων ΠΦΒ σε φυσικές και τεχνητές λίμνες των δύο χωρών.
Η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι αναζήτηση στη διεθνή βιβλιογραφία του πώς αντιμετωπίζεται η τεχνολογία των ΠΦΒ σε άλλες χώρες, και ανάλυση των ήδη εγκατεστημένων έργων ως προς τον τρόπο και το σχεδιασμό της χωροθέτησης. Στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια εφαρμογής αυτής της γνώσης στην Ελληνική και Κυπριακή περίπτωση, με βάση τις αντίστοιχες υποθέσεις και εκτιμήσεις της βιβλιογραφίας.
Συμπερασματικά προκύπτει ότι τα ΠΦΒ μπορούν να εφαρμοστούν στις Ελληνικές λίμνες, καθώς υπάρχει ένα ικανοποιητικό θεωρητικό δυναμικό ανάπτυξής τους, με συντηρητικά ποσοστά κάλυψης των υδάτινων σωμάτων, ώστε να μη διαταράζονται οι τοπικές κοινωνίες και οι φυσικοί και τεχνητοί βιότοποι. Τα οφέλη από τα αέρια του θερμοκηπίου, των οποίων η έκλυση αποτρέπεται, καθώς και από την εξοικονόμηση των δικαιωμάτων εκπομπής τους, είναι αξιόλογα, ενώ αυτά πολλαπλασιάζονται αν συνυπολογιστούν οφέλη από την εξοικονόμηση των παραγωγικών εκτάσεων εγκατάστασης φ/β καθώς και την εξάτμιση του νερού. Όσον αφορά στην Κύπρο ως νησιωτική και πιο ξηρή χώρα, δε διαθέτει λίμνες που να μπορούν να φιλοξενήσουν αξιόλογες εγκαταστάσεις. Παρ’ όλα αυτά στο μέλλον η ανάπτυξη της ΠΦΒ τεχνολογίας σε θαλάσσιες παράκτιες ή/και υπεράκτιες επιφάνειες, θα πρέπει να συμμετέχουν δυναμικά στο ενεργειακό μίγμα της Κύπρου, η οποία ακόμα δεν έχει εκμεταλλευτεί το τεράστιο ηλιακό δυναμικό που διαθέτει.