Παράγοντες που επηρεάζουν την ικανοποίηση των φοιτητών σε συνθήκες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2021-05Συγγραφέας
Νικολαΐδου, Μυρτώ
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι να διερευνήσει και να εντοπίσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την ικανοποίηση των φοιτητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά του φύλου, της ηλικιακής κατηγορίας, του τόπου κατοικίας, της οικογενειακής κατάστασης και του ετήσιου εισοδήματος σχετίζονται με την ικανοποίησή τους με τη διαδικασία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, οι στόχοι της μελέτης ήταν,
- Να αναγνωρίσει την επίδραση του φύλου, της ηλικίας και του εκπαιδευτικού επιπέδου στον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές αντιμετωπίζουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
- Να διερευνήσει τον αντίκτυπο της απόδοσης των εκπαιδευτών, της αξιολόγησης των μαθημάτων και της αλληλεπίδρασης μαθητή-εκπαιδευτή στην εκφρασμένη ικανοποίηση.
Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του έτους 2020. Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν σε δείγμα 128 φοιτητών, 85 ανδρών (66,4%) και 43 γυναικών (33,6%). Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τα κοινωνικο-δημογραφικά τους δεδομένα και 32 δηλώσεις στις οποίες οι ερωτηθέντες έπρεπε να αναφέρουν τη συμφωνία τους σε επταβάθμια κλίμακα Likert, οι οποίες μεταφράστηκαν από ανάλογες προηγούμενες μελέτες (Ali & Ahmad, 2011, Arbaugh, 2000) και ομαδοποιούταν στις τέσσερις κατηγορίες “Επιδόσεις των Εκπαιδευτών”, “Αξιολόγηση των Μαθημάτων“, “Αλληλεπίδραση Φοιτητή- Εκπαιδευτή” και “Αντιλαμβανόμενη Ικανοποίηση από τους Φοιτητές”.
Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι η πλειοψηφία των φοιτητών έδειξε υψηλά επίπεδα ικανοποίησης με την αλληλεπίδραση φοιτητή-εκπαιδευτή, την απόδοση του εκπαιδευτή και την αξιολόγηση των μαθημάτων. Η ανάλυση παλινδρόμησης ανέδειξε την απόδοση του εκπαιδευτή ως τον πιο σημαντικό παράγοντα ικανοποίησης των φοιτητών, ακολουθούμενη από την αλληλεπίδραση εκπαιδευτή-φοιτητή και την αξιολόγηση των μαθημάτων.
Η κατάρτιση των εκπαιδευτών στις νέες μεθόδους της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αναδεικνύεται ως αναγκαιότητα για το άμεσο μέλλον, πρωτοβουλία που αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα της παρεχόμενης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.