Show simple item record

dc.contributor.advisorΚλεάνθους, Πάρις
dc.contributor.authorΠιτσιλλής, Γιάννος
dc.contributor.otherPitsillis, Giannos
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2021-07-09T08:40:44Z
dc.date.available2021-07-09T08:40:44Z
dc.date.copyright2021-07-09
dc.date.issued2021-05
dc.identifier.otherMBA/2021/00894el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/4915
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΗ πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία εστίασης, τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, είναι αυτή της καφεστίασης, αποδεικνύοντας πως ο καφές έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των Κυπρίων. Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία, παγκόσμιας, πανευρωπαϊκής και πανελλήνιας εμβέλειας αλυσίδες καφέ, έχουν επενδύσει στην αγάπη που έχουν οι Κύπριοι καταναλωτές στον καφέ. Στην Κύπρο των 800 χιλιάδων κατοίκων, λειτουργούν πλέον δεκάδες αλυσίδες καφέ και τοπικές καφετέριες με εκατοντάδες καταστήματα σε όλες τις επαρχίες του νησιού, κυρίως στις ελεύθερες περιοχές, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, η κατηγορία του καφέ έχει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και έπειτα λόγω του χαμηλού κόστους επένδυσης. Η ραγδαία αυτή ανάπτυξή, είχε φυσιολογικά, θετικό αντίκτυπο στην οικονομία του νησιού, αφού έχουν δημιουργηθεί αρκετές νέες θέσεις εργασίας μιας και δεν είναι λίγοι αυτοί που βιοπορίζονται από την βιομηχανία του καφέ. Σκοπός λοιπόν, της συγκεκριμένης μεταπτυχιακής διατριβής είναι να αποτυπωθούν και αναλυθούν σε βάθος, το περιβάλλον και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του καφέ στην Κύπρο καθώς και οι συνθήκες ανταγωνισμού κάτω από τις οποίες λειτουργούν λαμβάνοντας υπόψη τους δείκτες απόδοσης, τις τρέχουσες συσχετίσεις και αντιλήψεις των καταναλωτών για τα brands, τις αγοραστικές τους συνήθειες, τις γενικές τάσεις που επικρατούν στην αγορά καθώς και τους εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες που τα επηρεάζουν. H μελέτη βασίστηκε στην μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στην Κύπρο, Coffee Island, και το πως αυτή τοποθετείται στη Κυπριακή αγορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα, έγινε ανάλυση του μικρό-περιβάλλοντος της επιχείρησης, σύμφωνα με το μοντέλο 5 δυνάμεων του Porter καθώς επίσης και ανάλυση SWOT, ώστε να αποτυπωθούν με ακρίβεια τα δυνατά και αδύνατα σημεία του brand αλλά και οι ευκαιρίες και απειλές που πιθανόν να προκύψουν. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκε η τεχνική PESTEL για την καλύτερη δυνατή αποτύπωση και ανάλυση του μακρό-περιβάλλοντος της επιχείρησης, ενώ όσον αφορά την έρευνα και τα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν, η συλλογή δεδομένων έγινε μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (21 ερωτήσεων), διάρκειας 10 περίπου λεπτών, στο πλαίσιο ποσοτικής έρευνας. Από την πιο πάνω διαδικασία προέκυψαν πολλά σημαντικά στοιχεία και συμπεράσματα τα οποία μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες εισηγήσεις προς την επιχείρηση.el_GR
dc.format.extent114 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.publisherΑνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρουel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΑνάλυση ανταγωνισμού -- Επιχειρήσεις καφέ -- Κύπροςel_GR
dc.subjectCompetition analysis -- Coffee business -- Cyprusel_GR
dc.titleΑνάλυση ανταγωνισμού συγκεκριμένης επιχείρησης οργανισμούel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractOne of the fastest growing categories of catering, in recent years in Cyprus, is that of coffee, proving that coffee has become an integral part of the daily life of Cypriots. Specifically, in the last decade, global, European, and Hellenic coffee chains have invested in the love that Cypriot consumers have for coffee. In Cyprus, with a population of 800 thousand, there are now dozens of coffee chains and local cafes, with hundreds of stores in all the provinces of the island, creating a highly competitive environment. The coffee industry has been growing rapidly in recent years, especially since the financial crisis and due to its low cost of investment. This rapid growth, naturally, has a positive impact on the island's economy, as several new jobs have been created. As is well known, coffee is the second best-selling product in the world, after gasoline. The purpose of this postgraduate dissertation was to capture and analyze in depth, the environment and companies operating in the coffee sector in Cyprus, as well as the conditions of competition under which they operate considering the performance indicators, the current correlations, and perceptions of consumers about the brand, their buying habits, the general trends prevailing in the market as well as the exogenous and endogenous factors that affect it. The study was based on the largest coffee chain in Cyprus, Coffee Island, and how it is positioned in the Cypriot market in relation to the competition. Specifically, were carried out: the analysis of the micro-environment of the company, according to the model of Porter 5 forces as well as SWOT analysis, to accurately capture the strengths and weaknesses of the brand but also possible opportunities and threats. The data collection was done through an electronic questionnaire (21 questions), lasting about 10 minutes, in the context of quantitative research, through which many important and interesting data and conclusions emerged that led us to specific proposals / suggestions to the company.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record