Η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό και εργασιακή ικανοποίηση
Abstract
Η παρούσα διατριβή εξετάζει τον τρόπο λειτουργίας της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ένα ανθρωπιστικό οργανισμό, που σε αυτή την περίπτωση είναι ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός και μελετά μέσω της έρευνας με θεωρία και στατιστική ανάλυση την εργασιακή ικανοποίηση του προσωπικού.
Η μέθοδοι της έρευνας που έχουν εφαρμοστεί στην διατριβή αυτή είναι δύο: 1. Η περιγραφική μέθοδος με την χρήση ερωτηματολογίου, το οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν 22 άτομα από το διοικητικό προσωπικό του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, το οποίο αποτελείτο από δύο μέρη και δόθηκε σε έντυπη μορφή. 2. Η εξερευνητική μέθοδος με την συνέντευξη κλειστού τύπου στην Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, στην οποία δοθήκαν ερωτήσεις σε θέματα διοίκησης και εργασιακής ικανοποίησης του προσωπικού.
Σκοπός του ερωτηματολογίου ήταν να διερευνήσει τα επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης σε θέματα για το αντικείμενο εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, το ωράριο και την αμοιβή, τον χώρο και τις συνθήκες εργασίας, τις δυνατότητες ανέλιξης και τα πρόσθετα οφέλη εργαζομένων. Η συνέντευξη με την Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, είχε σκοπό να απαντήσει το καίριο ερώτημα της διατριβής που είναι η εργασιακή ικανοποίηση στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό και να διερευνηθούν οι μέθοδοι διοίκησης του οργανισμού. Για την ανάλυση των δεδομένων έχει εφαρμοστεί η ανάλυση δεδομένων της Microsoft Excel, όπου πραγματοποιήθηκε η ομαδοποίηση των απαντήσεων των εργαζομένων με την χρήση πινάκων και διαγραμμάτων.
Τα αποτελέσματα όσον αφορά την εργασιακή ικανοποίηση έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι έχουν υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης στις εργασιακές σχέσεις, κυρίως στην εμπιστοσύνη των απόψεων των συναδέλφων. Αντίθετα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης έδειξαν, στο θέμα του ωραρίου και της αμοιβής, ιδιαίτερα στο θέμα των υπερωριών και του ύψους της αμοιβής. Όσον αφορά τους υπόλοιπους τομείς ικανοποίησης, οι εργαζόμενοι είναι αρκετά ικανοποιημένοι με τις δυνατότητες ανέλιξης, τα πρόσθετα οφέλη και με τον χώρο και συνθήκες εργασίας. Όσον αφορά την διοίκηση του προσωπικού, μετά από την συνέντευξη με την Γενική Διευθύντρια, τα συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι ότι επιβάλλεται η δημιουργία ενός Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, για να συντονίζει όλα τα θέματα που αφορούν το προσωπικό πιο αποδοτικά από πριν και επίσης εφίσταται η ανάγκη πρόσληψης νέου προσωπικού, για τον καλύτερο διαμερισμό των εργασιών και την αποφόρτιση του παρόντος προσωπικού από τις υπερωρίες και το εργασιακό στρες.