Συστήματα ελέγχου ταυτότητας για online banking: biometrics - πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερη ασφάλεια στις συναλλαγές
Abstract
Τα τελευταία χρόνια η βιομετρική τεχνολογία εισέβαλε στην καθημερινότητά μας. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν χρήση βιομετρικών μεθόδων για να προστατεύσουν τις συσκευές τους και να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους. Οι βιομετρικές μέθοδοι έχουν την ιδιότητα της ανάλυσης και αναγνώρισης των μοναδικών χαρακτηριστικών και των ανθρωπίνων συμπεριφορών. Τα χαρακτηριστικά που συνήθως αναλύονται είναι: τα δακτυλικά αποτυπώματα, η ίριδα, το πρόσωπο και η φωνή. Αυτό που κάνει τις βιομετρικές μεθόδους να ξεχωρίζουν σε σχέση με άλλες μεθόδους επαλήθευσης είναι το γεγονός πως βασίζονται σε κάτι μοναδικό και μη μεταβιβάσιμο. Η τεχνολογία της βιομετρίας έγινε ευρέως διαδεδομένη καθώς συνδυάζει συγχρόνως ασφάλεια και ευχρηστία. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες κατάφερε να εισβάλει σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας. Πέραν από την επαλήθευση της ταυτότητας, εφαρμόζεται για έλεγχο πρόσβασης, έλεγχο παρουσίας καθώς και σε ηλεκτρονικές πληρωμές.
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή παρουσιάζονται τα βιομετρικά συστήματα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πώς μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στις online συναλλαγές. Σκοπός είναι να διερευνηθεί αν τα συστήματα ελέγχου ταυτότητας για online banking χρήζουν βελτίωσης σε θέμα ασφάλειας καθώς και αν ο χρόνος εκτέλεσης της διαδικασίας αναγνώρισης μπορεί να βελτιωθεί.
Πιο συγκεκριμένα στο 1ο κεφάλαιο γίνεται μία εισαγωγή, παρουσιάζεται ο σκοπός, η συνεισφορά της διατριβής και τα κυριότερα ερευνητικά ερωτήματα. Ακολουθεί το 2ο κεφάλαιο όπου προσδιορίζεται η έννοια του online banking, παρουσιάζονται τα οφέλη και οι κίνδυνοι τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους πελάτες.
Στο 3ο κεφάλαιο μελετάται το ζήτημα της ασφάλειας, η διαδικασία ταυτοποίησης και οι κατηγορίες αυθεντικοποίησης. Στο 4ο κεφάλαιο ορίζεται η βιομετρία, αναλύονται τα είδη βιομετρικών χαρακτηριστικών και οι παράγοντες αποδοχής των μεθόδων από τους χρήστες. Έπειτα στο 5ο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ερευνητική διαδικασία μαζί με τη μεθοδολογία που έχει ακολουθηθεί και στο 6ο κεφάλαιο γίνεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας και η ανάλυση των δεδομένων που έχουν προκύψει.
Τέλος στο 7ο κεφάλαιο παρουσιάζεται η υιοθέτηση βιομετρικών συστημάτων σε παρόν και μέλλον ενώ η διατριβή ολοκληρώνεται στο 8ο κεφάλαιο με την αποτίμηση της βιομετρικής τεχνολογίας και ανοικτά ερευνητικά θέματα.