Ενέργεια, περιβάλλον και οικονομική ανάπτυξη
Abstract
Τα τελευταία χρόνια είναι διάχυτη η αίσθηση ότι συντελούνται βαθιές αλλαγές και τομές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής εξέλιξης που επηρεάζουν όλες τις πλευρές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων βρίσκονται οι αλλαγές που συντελούνται στην οικονομική συνιστώσα της ανάπτυξης και επηρεάζουν και όλες τις άλλες παραμέτρους της: τη δημογραφική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική. Οι αλλαγές αυτές διαφοροποιούν τις συνθήκες διαμόρφωσης της πορείας της οικονομικής ανάπτυξης και θέτουν το ζήτημα της βιωσιμότητάς της.
Στην εργασία αυτή πρόκειται να αναλυθεί η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη όπως αυτές εφαρμόζονται σήμερα στα πλαίσια της εκβιομηχάνισης της οικονομίας. Αρχικά, το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας χρησιμοποιείται για να εισάγει τους αναγνώστες στις βασικές έννοιες και να παρουσιάσει τη μεθοδολογία και το στόχο της μελέτης. Στη συνέχεια, το δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας αναφέρεται στο φυσικό περιβάλλον και τη σχέση αυτού με την οικονομία. Μελετάται η συσχέτιση της οικονομικής ανάπτυξης και του περιβάλλοντος και οι συνέπειες που μπορεί να έχει η παραγωγή στο περιβάλλον. Στη συνέχεια, στο τρίτο κεφάλαιο της εργασίας μελετώνται οι έννοιες της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αλλά και της βιώσιμης ανάπτυξης. Παρουσιάζεται το εννοιολογικό περιεχόμενο των ορισμών καθώς και γίνεται ταξινόμηση των θεωριών. Επίσης μελετώνται τα μοντέλα της ανάπτυξης σε σχέση με το περιβάλλον και παρουσιάζονται διαδικασίες ένταξης των περιβαλλοντικών στρατηγικών στα πλαίσια της οικονομικής ανάπτυξης.
Στη συνέχεια, το τέταρτο κεφάλαιο της εργασίας χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διαχείριση των πολιτικών της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας από την πλευρά των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Στα πλαίσια της ενότητας αυτής μελετώνται οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Κίνα και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, ολοκληρώνοντας την εργασία γίνεται αναφορά στην ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών και οικονομικών πολιτικών στη λειτουργία των κρατών-μελών με ειδική αναφορά στην επιβολή συγκεκριμένων μέτρων για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης.