Αλλαγή πρακτικών στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων στη δημόσια διοίκηση. Η περίπτωση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).
Abstract
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι αφενός να διερευνήσουμε την ανάγκη για αλλαγή των πρακτικών διαχείρισης ανθρώπινων πόρων στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και γενικότερα στη δημόσια διοίκηση. Αφετέρου να προσδιορίσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εισάγουμε νέες πρακτικές βασιζόμενες στις αρχές της διαχείρισης ανθρώπινων πόρων σε ένα δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα, με σκοπό την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του και κυρίως την επίτευξη του σκοπού του, που είναι η παραγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας.
Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειάζεται να καταγράψουμε τις ακολουθούμενες πρακτικές διαχείρισης ανθρώπινων πόρων στον υπό εξέταση φορέα, να εξετάσουμε κατά πόσο οι πρακτικές αυτές σχετίζονται με τη φιλοσοφία της διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και να αποτυπώσουμε τις διαθέσεις των στελεχών του φορέα σχετικά με την εισαγωγή νέων πρακτικών διαχείρισης ανθρώπινων πόρων.
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήσαμε περιλαμβάνει βιβλιογραφική έρευνα, αναζήτηση σχετικών αναφορών, νομοθετημάτων, πληροφοριών στο διαδίκτυο, καθώς και έρευνα πεδίου από την οποία παράγαμε πρωτογενές υλικό. Η έρευνα περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου στο προσωπικό του υπό εξέταση δημόσιου φορέα και προσωπικών συνεντεύξεων σε ανώτερα και ανώτατα διοικητικά στελέχη του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., για τη συλλογή και επεξεργασία των απαραίτητων δεδομένων.
Συμπερασματικά, υπάρχει πράγματι η ανάγκη για εισαγωγή ενός συστήματος νέων πρακτικών διαχείρισης ανθρώπινων πόρων στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και στη δημόσια διοίκηση γενικότερα. Ο φορέας ακολουθεί κάποιες λειτουργίες του μάνατζμεντ, είτε από ανάγκη για οργάνωση και διοίκηση, είτε από υποχρέωση λόγω νομοθεσίας. Εντούτοις, απαιτείται να ακολουθήσει νέες πρακτικές σύμφωνα με το νέο δημόσιο μάνατζμεντ και νέες αναπτυξιακές λειτουργίες, όπως η ίδρυση τμημάτων ποιότητας, ελέγχου και ανθρώπινων πόρων. Επίσης, χρειάζεται να αλλάξει τις πρακτικές στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, προκειμένου να επιτύχει βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας.