Ο ρόλος της ηγεσίας και η στρατηγική διοίκηση ανθρώπινων πόρων στον κόσμο της ναυτιλίας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2019-05Συγγραφέας
Τρύφωνος, Αγγελική
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η σημασία της συμβολής του ανθρώπινου δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη αλλά και την επιβίωση των οργανισμών στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε. Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση των Ηγετών αλλά και της Στρατηγικής Διοίκησης Ανθρώπινων πόρων ενός οργανισμού, είναι να καταφέρουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού, με τρόπο που να υλοποιηθούν οι στόχοι των οργανισμών αλλά και οι στόχοι του κάθε εργαζομένου ξεχωριστά.
Οι Ηγέτες επηρεάζουν τις σχέσεις τους με τους εργαζομένους και η σωστή διαχείριση τους θα έχει σαν επακόλουθο την ικανοποίηση τους από την εργασία τους και με θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα τους. Η επαγγελματική ικανοποίηση αφορά κατά πόσο οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι από τους Ηγέτες τους, από την διοίκηση τους, την εργασία τους, από τις αποδοχές τους, την παρακίνηση, το περιβάλλον αλλά και τις ευκαιρίες ανέλιξης τους.
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή που επιλέξαμε εξετάζει την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στον κόσμο της ναυτιλίας στην Κύπρο αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει η Ηγεσία. Η σύγχρονη εποχή που ζούμε, οι γρήγοροι ρυθμοί, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανέλιξη της γνώσης και η παγκοσμιοποίηση ανάγκασαν τους οργανισμούς να μεταβάλουν το εσωτερικό τους αλλά και την πορεία ανέλιξης τους ώστε να προσαρμοστούν σε αυτές τις εξελίξεις. Ο ανταγωνισμός τεράστιος και η προσπάθεια των οργανισμών να βελτιώσουν την ποιότητα, να βρίσκονται σε συνεχείς καινοτόμους μεθόδους, νέες στρατηγικές ώστε να προσελκύσουν νέο πελατολόγιο αλλά και να διατηρήσουν το υφιστάμενο επικεντρώνεται πάντοτε το ανθρώπινο δυναμικό τους. Τα τελευταία χρόνια ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα ο τομέας της ναυτιλίας παρουσιάζει τεράστια άνοδο και η επιβίωση τους στηρίζεται στην αναγνώριση του ανθρώπινου παράγοντα με σωστή παρακίνηση, εκπαίδευση άλλα και αξιολόγηση ώστε να βρεθούν οι οργανισμοί στην επιτυχία αλλά και στην κορυφή του τομέα τους.
Για να επιτευχθεί η σωστή στρατηγική διοίκηση αλλά και οργάνωση, χρειάζεται συντονισμός και οργάνωση και για την αποτελεσματική λειτουργία του κρίνεται απαραίτητη η παρουσία της Ηγεσίας αλλά και της σωστής Στρατηγικής Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Θα αναφερθούμε σε θεωρίες από την βιβλιογραφία για κίνητρα, την παρακίνηση των εργαζομένων, την αποδοτικότητα τους ως προς τους οργανισμούς.
Θα δούμε την σημαντικότητα αλλά και την επίδραση που ασκείται από το τμήμα της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού από την επιλογή υποψηφίων σε ένα οργανισμό, την εκπαίδευση τους, την αξιολόγηση τους και κατά πόσο αυτά έχουν θετικό αντίκτυπο στους αντικειμενικούς στόχους των επιχειρήσεων.
Θα δούμε ποιοι τελικά είναι οι «σωστοί» άνθρωποι σε ένα οργανισμό και την επιλογή τους. Επιπρόσθετα ποια είναι εκείνα τα κίνητρα και η ενδυνάμωση τα οποία θα επηρεάσουν θετικά το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και το σύνολο των οργανισμών. Επίσης εξετάζονται η αναγκαιότητα της αξιοκρατικής αξιολόγησης και των μεθόδων που υπάρχουν όπως επίσης και η παρακίνηση των εργαζομένων από τους Ηγέτες.
Εξετάζονται οι μέθοδοι ανάπτυξης της Ηγεσίας, η διαμόρφωση του ιδανικού προτύπου και η έννοια της αποτελεσματικής Ηγεσίας και κατά πόσο φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Στο θεωρητικό μέρος της μεταπτυχιακής διατριβής θα παρουσιάσω θεωρίες που έχουν να αναπτυχθεί διαχρονικά από διάφορους επιστήμονες, μελετητές αλλά και Ηγέτες στην πορεία της ζωής τους μέσα από τον εργασιακό χώρο.
Παράλληλα θα εξετάσουμε κατά πόσο επηρεάζονται οι εργαζόμενοι από μια ισχυρή Ηγεσία που ασκείται στους οργανισμούς αλλά και την επαγγελματική ικανοποίηση και επιρροή που ασκείται στο ανθρώπινο δυναμικό. Οι ελλείψεις στις δεξιότητες ηγεσίας αποτελούν το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρήσεων στην Κύπρο.
« Οι καλύτεροι οργανισμοί γνωρίζουν σήμερα χωρίς αμφιβολία, ότι η πραγματική και χωρίς όρια παραγωγικότητα πηγάζει από την ύπαρξη ομάδων ανθρώπων που ανταποκρίνονται στις καθημερινές προκλήσεις, είναι ενθουσιώδεις, αφοσιωμένοι και αμείβονται κατάλληλα. Η πρόοδος έρχεται αν ο κάθε ανθρώπινος πόρος αξιοποιηθεί πλήρως και ενταχθεί στην δράση του και του επιτραπεί να έχει μια φωνή-ρόλο ώστε να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι που έχουν τεθεί και επιτύχει ο οργανισμός. Αυτό αυξάνει την παραγωγικότητα όχι απλά αριθμητικά, αλλά γεωμετρικά» (Jack Welch, CEO, General Electric Company).