Αξιολόγηση συστήματος προμηθειών σε δημόσιο οργανισμό. Η περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-12Συγγραφέας
Ντάνου, Χρυσάνθη
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον των επιχειρήσεων, η συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων που πραγματοποιούνται λόγω της παγκοσμιοποίησης, της έκρηξης της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου, αποτελούν προτεραιότητα κάθε επιχείρησης που θέλει να είναι ανταγωνιστική και να επιτυγχάνει το σκοπό της λειτουργίας της.
Οι έννοιες του προμηθευτικού κύκλου και της ανταγωνιστικής στρατηγικής με έμφαση στη σημασία της διαπραγματευτικής δύναμης των προμηθευτών, καθώς και ο ρόλος των προμηθειών στην Αλυσίδα Αξίας ενός οργανισμού, για τις οποίες γίνεται αναφορά στην βιβλιογραφική έρευνα του δεύτερου κεφαλαίου, είναι κρίσιμες για τη βιωσιμότητα και την επιτυχία οποιουδήποτε οργανισμού είτε ανήκει στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα. Στο ίδιο κεφάλαιο παρουσιάζονται ο ρόλος των προμηθειών στο δημόσιο τομέα, η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή και η προσπάθεια προσαρμογής της στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και επιπλέον αναφέρονται κάποιες βασικές διαγωνιστικές διαδικασίες δημόσιων προμηθειών, καθώς και η έννοια της δημόσιας σύμβασης. Τέλος, παρουσιάζονται τα πληροφορικά συστήματα που υποστηρίζουν το έργο της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και ο ρόλος που καλούνται να επιτελέσουν.
Ο εντοπισμός των κρίσιμων παραγόντων επιτυχίας του συστήματος προμηθειών ενός δημόσιου οργανισμού, καθώς και των κύριων παραμέτρων της διοίκησης του κύκλου προμηθειών του, παρουσιάζονται στο τρίτο κεφάλαιο, όπου αναπτύσσεται η μεθοδολογία της έρευνας για την επίτευξη της αξιολόγησης του συστήματος προμηθειών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας διατριβής.
Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της έρευνας, τόσο της δευτερογενούς με την καταγραφή των βασικότερων διαδικασιών προμηθειών και των συντελεστών που εμπλέκονται στη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων, όσο και της πρωτογενούς που προέκυψαν με τη διενέργεια συνεντεύξεων εργαζομένων στα Τμήματα Προμηθειών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που προκύπτουν από ολόκληρη την έρευνα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.