Αξιολόγηση της περιβαλλοντικής απόδοσης του Δήμου Σωτήρας λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους της οδηγίας πλαίσιο για τα απόβλητα 98/2008/ΕΚ
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-12Συγγραφέας
Λοϊζιά, Παντελίτσα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάπτυξη είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας αλλά και τους φορείς χάραξης πολιτικής. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες αποδεδειγμένα αποτελούν απειλή για το περιβάλλον, καθώς συντελούν μεταξύ των άλλων, στην αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, στην αύξηση των απόβλητων και στην αλλαγή του κλίματος. Η αλόγιστη παραγωγή αστικών αποβλήτων και η διαχείριση τους αποτελεί ζήτημα συνεχούς έρευνας και μελέτης και περιλαμβάνεται στο διεθνές / ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο όπως και σε διάφορες στρατηγικές.
Η παρούσα διατριβή έχει ως βασικό στόχο να αξιολογήσει την περιβαλλοντική απόδοση του Δήμου Σωτήρας, ενός μικρού νεοσύστατου Δήμου στην Επαρχία Αμμοχώστου της Κύπρου, μέσω των δράσεων διαχείρισης των παραγόμενων αστικών αποβλήτων (σύμφωνα με την ιεράρχησης της οδηγίας πλαίσιο) και συγκρίνοντας τα αποτελέσματα τους με τους στόχους της οδηγίας πλαίσιο για τα απόβλητα.
Η διατριβή στηρίχθηκε στην ποιοτική και ποσοτική ανάλυση της σύστασης των παραγόμενων Αστικών Στερεών Αποβλήτων, την καταγραφή των υφιστάμενων μεθόδων διαχείρισης και τέλος στο καθορισμό ενός νέου αποδοτικότερου και αποτελεσματικότερου σχεδίου διαχείρισης τους. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης σύστασης ανέδειξαν την αναγκαιότητα ανάπτυξης δράσεων για την εκτροπή συγκεκριμένων ρευμάτων αποβλήτων όπως τα πράσινα και τα τροφικά, καθώς επίσης και την ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Δημοτών. Η οικιακή κομποστοποίηση, η δημιουργία πράσινου σημείου, η εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω όσο πετώ» και οι δράσεις ενημέρωσης αποτελούν τους βασικούς άξονες του προτεινόμενου διαχειριστικού σχεδίου.
Για το προτεινόμενο σχέδιο διαχείρισης καθορίστηκαν στόχοι όπως αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης, δημιουργία πράσινου σημείου, κα., καθορίστηκε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης καθώς και δείκτες παρακολούθησης (περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί), ενώ επίσης έγινε και ανάλυση SWOT για την καταγραφή των πλεονεκτημάτων και αδυναμιών του συστήματος καθώς και για τον εντοπισμό των ευκαιριών και των απειλών που ενδέχεται να παρουσιαστούν.