Οι συνέπειες των θερμοκρασιακών αλλαγών στις ιχθυοκαλλιέργειες, πολιτικές και δράσεις σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-12Συγγραφέας
Καστρίτη, Παρασκευή
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παραγωγή ιχθύων σε εγκαταστάσεις εντατικής εκτροφής αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας. Το γεγονός ότι η δραστηριότητα της ιχθυοκαλλιέργειας ανοιχτής θάλασσας αναπτύσσεται σχεδόν αποκλειστικά στο φυσικό περιβάλλον εύλογα δημιουργεί την ανησυχία του πόσο μπορεί η διαπιστωμένη παγκοσμίως θερμοκρασιακή αλλαγή να ανατρέψει αυτή την θετική πορεία ανάπτυξης του κλάδου .
Στα πλαίσια της παρούσας έγινε προσπάθεια μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση αλλά και στατιστική επεξεργασία πραγματικών στοιχείων της εταιρίας «Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες» να διερευνηθεί η ύπαρξη θερμοκρασιακής αλλαγής και ο βαθμός που επηρεάζει την ανάπτυξη ιχθύων .
Από την ανάλυση προέκυψε ότι το θερμοκρασιακό προφίλ έχει υποστεί σοβαρές μεταβολές έχοντας αύξηση της ελάχιστης θερμοκρασίας, μείωση της διάρκειας και της έντασης του καύσωνα και αύξηση του διαστήματος όπου η θερμοκρασία είναι μεταξύ 20 και 23 °C. Η αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού έχει οδηγήσει τους ιχθυοκαλλιεργητές σε αναγκαίες αλλαγές της ιχθυοκαλλιεργητικής διαδικασίας καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας των ιχθύων, αύξησης του πληθυσμού παρασιτικών οργανισμών και την ανάπτυξη ασθενειών στα ψάρια, ενώ παράλληλα μειώνεται η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται καθώς μειώνεται το διαθέσιμο διαλυμένο οξυγόνο.
Για την πληρέστερη διερεύνηση του αντικειμένου είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν ανάλογες μελέτες σε άλλες θαλάσσιες περιοχές καθώς ο Κορινθιακός Κόλπος χαρακτηρίζεται ως «κλειστός» κόλπος και οι συνθήκες μπορεί να θεωρηθούν τοπικές. Ωστόσο οι μεταβολές που έχουν επέλθει στην περιοχή είναι δεδομένες και θα πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να λάβει μέτρα αντιστροφής των συνεπειών της θερμοκρασιακής αλλαγής και να περιορίσει το ρυθμό των μεταβολών.