dc.contributor.advisor | Ευθυμιάδου, Σίσσυ | |
dc.contributor.author | Καστρίτη, Παρασκευή | |
dc.contributor.other | Kastriti, Paraskevi | |
dc.coverage.spatial | Κύπρος | el_GR |
dc.date.accessioned | 2019-03-01T10:51:36Z | |
dc.date.available | 2019-03-01T10:51:36Z | |
dc.date.copyright | 2019-03-01 | |
dc.date.issued | 2018-12 | |
dc.identifier.other | ΔΠΠ/2018/00208 | el_GR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11128/3908 | |
dc.description | Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές. | el_GR |
dc.description.abstract | Η παραγωγή ιχθύων σε εγκαταστάσεις εντατικής εκτροφής αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας. Το γεγονός ότι η δραστηριότητα της ιχθυοκαλλιέργειας ανοιχτής θάλασσας αναπτύσσεται σχεδόν αποκλειστικά στο φυσικό περιβάλλον εύλογα δημιουργεί την ανησυχία του πόσο μπορεί η διαπιστωμένη παγκοσμίως θερμοκρασιακή αλλαγή να ανατρέψει αυτή την θετική πορεία ανάπτυξης του κλάδου .
Στα πλαίσια της παρούσας έγινε προσπάθεια μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση αλλά και στατιστική επεξεργασία πραγματικών στοιχείων της εταιρίας «Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες» να διερευνηθεί η ύπαρξη θερμοκρασιακής αλλαγής και ο βαθμός που επηρεάζει την ανάπτυξη ιχθύων .
Από την ανάλυση προέκυψε ότι το θερμοκρασιακό προφίλ έχει υποστεί σοβαρές μεταβολές έχοντας αύξηση της ελάχιστης θερμοκρασίας, μείωση της διάρκειας και της έντασης του καύσωνα και αύξηση του διαστήματος όπου η θερμοκρασία είναι μεταξύ 20 και 23 °C. Η αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού έχει οδηγήσει τους ιχθυοκαλλιεργητές σε αναγκαίες αλλαγές της ιχθυοκαλλιεργητικής διαδικασίας καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας των ιχθύων, αύξησης του πληθυσμού παρασιτικών οργανισμών και την ανάπτυξη ασθενειών στα ψάρια, ενώ παράλληλα μειώνεται η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται καθώς μειώνεται το διαθέσιμο διαλυμένο οξυγόνο.
Για την πληρέστερη διερεύνηση του αντικειμένου είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν ανάλογες μελέτες σε άλλες θαλάσσιες περιοχές καθώς ο Κορινθιακός Κόλπος χαρακτηρίζεται ως «κλειστός» κόλπος και οι συνθήκες μπορεί να θεωρηθούν τοπικές. Ωστόσο οι μεταβολές που έχουν επέλθει στην περιοχή είναι δεδομένες και θα πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να λάβει μέτρα αντιστροφής των συνεπειών της θερμοκρασιακής αλλαγής και να περιορίσει το ρυθμό των μεταβολών. | el_GR |
dc.format.extent | xii, 150 σ. 30 εκ. | el_GR |
dc.language | gr | el_GR |
dc.language.iso | gr | el_GR |
dc.publisher | Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου | el_GR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/closedAccess | el_GR |
dc.subject | Θερμοκρασιακή αλλαγή -- Ιχθυοκαλλιέργεια | el_GR |
dc.subject | Temperature change -- Aquaculture | el_GR |
dc.title | Οι συνέπειες των θερμοκρασιακών αλλαγών στις ιχθυοκαλλιέργειες, πολιτικές και δράσεις σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο | el_GR |
dc.type | Μεταπτυχιακή Διατριβή | el_GR |
dc.description.translatedabstract | The production of fish in intensive farming facilities is today one of the most developed sectors of the Greek economy.The fact that the activity of open sea fishfarming develops almost exclusively in the natural environment raises reasonable concern about the extent to which the global temperature change that has been identified can re-invigorate this positive course of development in the sector.
In the context of the present study, we have tried to collect and analyze the real data of specific installations “Galaxidi marine farm S.A.” and through their statistical processing to investigate whether there is evidence of temperature change in the wider marine area and how these have affected the functioning of aquaculture facilities in the area and the fish grouth.
The analysis revealed that the main element of the change in environmental conditions is mainly the increase in the average temperature of the seawater in the area, while at the same time prolonging the period in which it is observed to maintain the higher temperatures of 20 to 23°C.
Increased sea water temperature has led fish farmers to necessary changes in the fish farming process as high temperatures lead to an increase in fish mortality rate due to the increase in the population of parasitic organisms and the development of diseases in the fish while at the same time the amount of food fish consume decreases as the available dissolved oxygen of water that is necessary for the digestion function is reduced.
For the fullest exploration of the object, it is necessary to carry out similar studies in other sea areas as the Corinthian Gulf presents the peculiarity of being a "closed" bay and conditions can be considered local.
However, the changes that have taken place in the region are certain and the global community should take measures to reverse the effects of temperature change and limit the pace of change. | el_GR |
dc.format.type | pdf | el_GR |