Η πολιτική οικονομία του τρίπτυχου Μετανάστευση - Ανεργία - Μισθοί στην Ελλάδα την περίοδο 2000-2017
Επιτομή
Κάνοντας μια πρώτη κατηγοριοποίηση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας θα πρέπει να διακρίνουμε τέσσερις κατηγορίες μεταναστών: 1) οι οικονομικοί μετανάστες όπου εισέρχονται στη χώρα μας με νόμιμα μέσα και με στόχο να εργαστούν εδώ, 2) οι πρόσφυγες πολέμου που εισέρχεται στη χώρα μας ζητώντας άσυλο και λόγω της νομιμότητας του αιτήματος τους, τους παρέχεται, 3) οι πρόσφυγες που διέρχονται από την χώρα μας και επιθυμούν να προωθηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη και 4) οι παράνομοι μετανάστες.
Την παρούσα μελέτη αφορά η πρώτη και δεύτερη κατηγορία μεταναστών και με αυτούς θα ασχοληθούμε. Οι παράνομοι μετανάστες και οι πρόσφυγες πολέμου που με λαθραία μέσα διέρχονται από την χώρα δεν μπορούν να θεωρηθούν ενεργό εργατικό δυναμικό της χώρας μας εφόσον δεν κατέχουν νομιμοποιητικά στοιχεία για παροχή εργασίας.
Ο στόχος της μελέτης αυτής είναι να αποδειχθεί ο βαθμός συσχέτισης των εξής οικονομικό-πολιτικών μεγεθών:
αριθμός μεταναστών – ποσοστά ανεργίας της χώρας,
ποσοστά ανεργίας της χώρας – μεταβολή μισθών,
μεταβολή μισθών – αριθμός μεταναστών.
Τρεις σχέσεις όπου καθεμία θα εξετασθεί με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και θα αναλυθεί ώστε να προκύψει ένα όσο πιο σαφές αποτέλεσμα είναι δυνατό σχετικά με τη διαχρονική εξέλιξη τους.
Βασικό εργαλείο της μελέτης μου θα αποτελέσουν οι αρχές της Οικονομικής και συγκεκριμένα οι κανόνες της προσφοράς και ζήτησης.
Με γνώμονα τη λογική και βασιζόμενοι στα επίσημα στατιστικά στοιχεία και τις σχετικές βιβλιογραφίες θα αναλύσουμε τις παραπάνω σχέσεις και θα επιδιώξουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα και εξηγούν την εξελικτική πορεία του τρίπτυχου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ – ΑΝΕΡΓΙΑ - ΜΙΣΘΟΙ.