Χαρτογραφώντας τις διαθέσιμες τεχνολογίες πληροφορικής για έξυπνες πόλεις
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-05Συγγραφέας
Σιάηλας, Κυριάκος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η ανάγκη για τεχνολογίες έξυπνων πόλεων δείχνει ελάχιστα (έως και καθόλου) σημάδια επιβράδυνσης. Γεγονός το οποίο φυσικά και δεν προκαλεί έκπληξη γιατί ακριβώς οι πόλεις αυξάνονται σε μέγεθος και πληθυσμό, και η αναζήτηση για ψηφιακά εργαλεία και συστήματα που να βοηθούν στη διαχείριση των πόλεων που θέλουν να εφαρμόσουν έξυπνες λύσεις συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Υπάρχουν περιπτώσεις πόλεων όπου η μέση ταχύτητα των αυτοκινήτων είναι πιο χαμηλή (3.1mph) από την ταχύτητα των πεζών που κινούνται σε αυτήν (3.3 mph) (Ghosh and Lee, 2010)! Με αυτό το απλό αλλά εντυπωσιακό παράδειγμα μπορεί εύκολα κάποιος να κατανοήσει το μέγεθος των προβλημάτων των αστικών περιοχών. Και οι συγκοινωνίες όπως και τόσοι άλλοι τομείς είναι ένας τομέας εφαρμογής έξυπνων λύσεων όπου ο συνδυασμός των υποδομών μαζί με τις τεχνολογίες της πληροφορικής μπορούν να δώσουν λύσεις. Η μετατροπή του αστικού περιβάλλοντος σε έξυπνες πόλεις πραγματοποιείται μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής συγκεκριμένων τεχνολογιών. Οι έξυπνες αυτές λύσεις, στις πλείστες των περιστάσεων εφαρμόζονται μόνο σε μεμονωμένες περιοχές ή/και σε πιλοτική κλίμακα. Ακόμα και εάν κάποια εξ αυτών εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα σε μια περιοχή η λύση αυτή σπάνια χρησιμοποιείται σε διαφορετικές περιοχές – περιπτώσεις. Ο λόγος που δεν γίνεται επαναχρησιμοποίηση των έξυπνων λύσεων είναι γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καταγραφή και ανάλυση τουλάχιστον των διαθέσιμων τεχνολογιών – εργαλείων στον τομέα αυτό των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σημερινά μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα τα αποτελέσματα, οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις των λύσεων οι οποίες προσφέρονται για τα προβλήματα αυτά.
Σκοπός της διατριβής αυτής είναι η χαρτογράφηση των διαθέσιμων τεχνολογιών, εφαρμογών και λογισμικών προγραμμάτων, τα οποία προηγουμένως είτε έχουν εφαρμοστεί σε πειραματικό επίπεδο είτε έχουν χρησιμοποιηθεί και είχαν θετικά αποτελέσματα στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της πόλης στην οποία εφαρμόστηκαν. Ανάλυση επίσης θα γίνει και στις επιπτώσεις που είχαν οι λύσεις στη ζωή των ανθρώπων. Στην εργασία θα παρουσιαστούν και θα γίνει ανάλυση ενός αριθμού εργαλείων – τεχνολογιών και έξυπνων λύσεων, οι οποίες είτε αναλύθηκαν και εφαρμόστηκαν σε εργαστηριακό περιβάλλον είτε εφαρμόστηκαν πιλοτικά ή σε μικρή κλίμακα και μπορούν να τύχουν περισσότερης ανάπτυξης.
Στη συνέχεια, θα γίνει ανάλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται πριν, κατά και μετά την εφαρμογή των έξυπνων λύσεων στις πόλεις καθώς επίσης και των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν οι υποδομές αλλά και το πιο σημαντικό οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις στις οποίες θα γίνει εφαρμογή μιας ή περισσότερων έξυπνων λύσεων. Τέλος, θα γίνει αναφορά για το πώς συγκεντρώνονται και πώς αναλύονται δεδομένα τα οποία συλλέγονται για την σχεδίαση μιας έξυπνης λύσης ή χρησιμοποιούνται για την ομαλή λειτουργεία – εφαρμογή της.
Αποτέλεσμα της εργασίας αυτής είναι η δημιουργία ενός οδηγού, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τοπικούς φορείς, και όχι μόνο, ώστε να διευκολυνθούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην εφαρμογή έξυπνων λύσεων σε ευρεία κλίμακα. Μελετώντας τον οδηγό αυτό δεν θα χρειάζεται να γίνεται μελέτη και ανάλυση σε κοινά θέματα έχοντας σαν αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους και του απαιτούμενου χρόνου. Οι οικονομικοί πόροι που θα χρησιμοποιούνταν για τη μελέτη του θέματος, το οποίο ήδη έχει αναλυθεί προηγουμένως, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση των έξυπνων λύσεων.