Οργάνωση και διοίκηση των δημόσιων σχολικών βιβλιοθηκών της Κύπρου
Abstract
Η βιβλιοθήκη σε ένα σύγχρονο σχολείο, με ανοικτούς ορίζοντες είναι η καρδιά του. Είναι ένα κατευθυντήριο πνευματικό κέντρο, το οποίο με το εύρος του υλικού και τις πολλαπλές δραστηριότητες που ο βιβλιοθηκονόμος έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει, μπορεί να εμπεδώσει τη διδασκόμενη ύλη, να διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών, να ευκολύνει τους διδάσκοντες στο εκπαιδευτικό τους έργο και να δημιουργήσει τις βάσεις για την αναζήτηση του «νέου».
Η ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η σχολική βιβλιοθήκη στην εκπαιδευτική διαδικασία οδήγησαν στην πραγματοποίηση της παρούσας έρευνας. Στόχοι της, να παρουσιάσει την υπάρχουσα κατάσταση στο χώρο των σχολικών βιβλιοθηκών της Κύπρου, να συνεισφέρει στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει η σχολική βιβλιοθήκη σήμερα και να υποδείξει την αναγκαιότητα στελέχωσής της από επαγγελματίες βιβλιοθηκονόμους.
Αυτή η ερευνητική εργασία παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας ποιοτικής έρευνας που προσπαθεί να καταγράψει τις αντιλήψεις Λειτουργών Βιβλιοθηκονόμων, σχετικά με την οργάνωση και διοίκηση των σχολικών βιβλιοθηκών της Κύπρου. Ως μέθοδος συλλογής των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η ημιδομημένη συνέντευξη.
Όπως διαφαίνεται από τα συμπεράσματα της μελέτης, η σχολική βιβλιοθήκη πρέπει να συμμετέχει ενεργά σε οποιαδήποτε μακροχρόνια στρατηγική βελτίωσης της εκπαίδευσης, παροχής πληροφόρησης, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Γι αυτό απαιτείται μια καλοστημένη συλλογή, κατάλληλες εγκαταστάσεις για ανάγνωση και μελέτη, πρόσβαση σε σχετικές τεχνολογίες, εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και επαρκή χρηματοδότηση κυρίως από το κράτος . Ακόμη πέρα από το κράτος θα μπορούσε να συνεισφέρει και ένα ίδρυμα ή ένας ιδιώτης. Τέλος, για να εξασφαλιστεί ο συντονισμός των βιβλιοθηκών, πέρα από την υποστήριξη των τοπικών αρχών, πρέπει να υποστηρίζεται με ειδική νομοθεσία και πολιτικές.