Συγκριτική αξιολόγηση των εμπειριών των χρηστών από τα εξωτερικά ιατρεία δημοσίων νοσοκομείων και Κ.Υ. της 5ης ΥΠΕ
Abstract
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης είναι η διερεύνηση, η αξιολόγηση και η αποτύπωση των εμπειριών των χρηστών πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας (Κέντρα Υγείας - Εξωτερικά Ιατρεία νοσοκομείων) της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας με στόχο τον προσδιορισμό των παραγόντων που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την ικανοποίησή τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Μεθοδολογία: Ο μελετώμενος πληθυσμός (Ν=302) αποτελεί δείγμα ευκολίας και αφορούσε χρήστες των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, κηδεμόνες/γονείς ανηλίκων χρηστών των υπηρεσιών ή συνοδούς χρηστών των υπηρεσιών, ηλικίας ≥18 ετών, όλων των κοινωνικοοικονομικών ομάδων και επιπέδων εκπαίδευσης, οι οποίοι είχαν καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας και σχετικά καλή κατάσταση υγείας, που τους επέτρεπε να λάβουν μέρος στην έρευνα. Πρόκειται για συγχρονική μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2017. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν δύο (2) δομημένα ερωτηματολόγια με κλειστού και ανοικτού τύπου ερωτήσεις, (το ένα απευθυνόταν στους χρήστες των Κέντρων Υγείας ενώ το δεύτερο στους χρήστες των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων).Από τα 380 ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν απαντήθηκαν πλήρως, επεστράφησαν και συμπεριελήφθησαν στην έρευνα τα 302 (ποσοστό ανταπόκρισης 81,31%). Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πακέτο για τις κοινωνικές επιστήμες IBM SPSS 21.0 (Statistical Package for Social Sciences).
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων κατέταξε ως πολύ σημαντικές τις διαστάσεις που αφορούν την αλληλεπίδραση τους με το γιατρό ή άλλους επαγγελματίες υγείας όπως η επικοινωνία, η συμπεριφορά, η πληροφόρηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την κατάσταση της υγείας τους, τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις για τη θεραπεία. Οι χρήστες των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας που είχαν επισκεφτεί την μονάδα υγείας χωρίς παραπομπή είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό επισκεφτεί Κέντρο Υγείας, ενώ οι χρήστες των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας που είχαν επισκεφτεί την μονάδα υγείας με παραπομπή είχαν επισκεφτεί τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείου (p<0,001).Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών που επισκέφθηκαν Κέντρα Υγείας δεν είχαν προγραμματισμένο ραντεβού, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών των ΤΕΙ του Νοσοκομείου που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού (p<0,001). Για το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών των Κέντρων Υγείας, οι ημέρες από τον προγραμματισμό της επίσκεψης τους μέχρι την επίσκεψή τους, ήταν από αυθημερόν έως μία εβδομάδα, ενώ για το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών των ΤΕΙ ντου Νοσοκομείου, ήταν από μία εβδομάδα έως και περισσότερο από έναν μήνα (p<0,001).Οι χρήστες των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας που είχαν επισκεφτεί Κέντρο Υγείας ανέφεραν μεγαλύτερη βαθμολογία ικανοποίησης σε σχέση με τους χρήστες των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας που είχαν επισκεφτεί τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείου (p<0,001).
Συμπεράσματα: Σημαντικό εύρημα της παρούσας μελέτης είναι ο υψηλός βαθμός θετικών εμπειριών ο οποίος απορρέει από την ποιότητα της σχέσης μεταξύ ασθενούς – ιατρού. Αν και αναδείχθηκαν ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης και αφορούν ανεπάρκειες στην οργάνωση, την πρόσβαση, και την υποδομή, οι διαπροσωπικές πτυχές της περίθαλψης, όπως η ευγένεια, η ανθρωπιά και η συμμετοχή στη κοινή λήψη αποφάσεων φαίνεται ότι αποτελούν προτεραιότητα για τους χρήστες των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.