Διερεύνηση των στάσεων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, αναφορικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής του συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2012-05-03Συγγραφέας
Πασιόπουλος, Απόστολος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Ο χώρος των προμηθειών των μονάδων υγείας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς για την ομαλή λειτουργία τους. Σήμερα, οι διαδικασίες προμηθειών, διεξάγονται μέσα σε ένα δαιδαλώδες, σύνθετο και χρονοβόρο γραφειοκρατικό πλαίσιο, με υψηλό κόστος και χαμηλή οικονομική αποδοτικότητα. Από την άλλη, σε διεθνές επίπεδο, οι προμήθειες πραγματοποιούνται με σύγχρονες μεθόδους, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν. Η εισαγωγή ενός νέου συστήματος, όπως αυτό των ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων, θα επιφέρει βελτίωση των διαδικασιών, ενώ από τα μέχρι σήμερα παραδείγματα εφαρμογής τους σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας, προκύπτει εξαιρετικά σημαντική εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.
Ο κύριος σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί η στάση των εργαζομένων, διοικητικών και ιατρών, στα δημόσια νοσοκομεία, αναφορικά με το ενδεχόμενο να εφαρμοσθεί ένα σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων. Ο χώρος της κοινωνικής ψυχολογίας, μας προσφέρει πολλά εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη της στάσης και συμπεριφοράς των ατόμων σε μια εργασιακή αλλαγή.
Στην έρευνα συμμετείχαν 283 άτομα, άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων οι ενενήντα τέσσερις (94) ήταν ιατροί. Χρησιμοποιήθηκαν ξεχωριστά ερωτηματολόγια για τις δύο ομάδες εργαζομένων, τα οποία περιελάμβαναν ερωτήσεις που αφορούσαν, την προσλαμβανόμενη χρησιμότητα, την προσλαμβανόμενη ευχρηστία, εργασιακά και δημογραφικά χαρακτηριστικά. Τα ερωτηματολόγια ήταν δομημένα, ανώνυμα και δημιουργήθηκαν από τον ερευνητή, παίρνοντας στοιχεία και από ερωτηματολόγια παρόμοιων ερευνών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τους μήνες Μάιο – Οκτώβριο 2011. Το ποσοστό ανταπόκρισης θεωρήθηκε αρκετά ικανοποιητικό, αφού στους διοικητικούς υπαλλήλους ανήλθε στο 70,52%, ενώ στους ιατρούς το 70,15%. Σε αρχικό στάδιο πραγματοποιήθηκε πιλοτική έρευνα σε τριάντα πέντε (35) υπαλλήλους (διοικητικούς και ιατρούς), προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα στη κατανόηση των ερωτήσεων.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε πολύ υψηλό ποσοστό θετικής στάσης των εργαζομένων, ιατρών και διοικητικών, στο ενδεχόμενο εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων. Μάλιστα, οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ποσοστό που αγγίζει το 96%, παρουσιάζονται ιδιαίτερα θετικοί στο ενδεχόμενο να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια εκμάθησης του συστήματος ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι που διέθεταν ευχέρεια στη χρήση του διαδικτύου, είχαν αυξημένη πεποίθηση για τα οφέλη της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων. Τέλος, σε ποσοστό 80% περίπου, οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι θα μειωθεί το κόστος προμήθειας υλικών με την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων.
Κρίνεται σκόπιμο, στο μέλλον να πραγματοποιηθούν και άλλες παρόμοιες έρευνες διερεύνησης της στάσης των εργαζομένων σε εργασιακές αλλαγές, βασιζόμενες στις νέες τεχνολογίες, διότι οι υπηρεσίες υγείας χαρακτηρίζονται ως εντάσεως εργασίας και επομένως η θετική στάση του προσωπικού, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του κάθε εγχειρήματος.