Απόψεις και στάσεις των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση
Abstract
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει τις απόψεις και τις στάσεις των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Ελλάδα σε μία προσπάθεια να ανιχνευθούν τα προβλήματα και τα εμπόδια που υπάρχουν και οδηγούν την περιβαλλοντική εκπαίδευση να διδάσκεται μεν θεωρητικά αλλά να μην εφαρμόζεται στην πράξη.
. Το πρώτο κεφάλαιο εστιάζει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ειδικότερα επιχειρείται η ιστορική αναδρομή και καταγράφονται οι σκοποί και οι στόχοι της καθώς και η πορεία της ελληνική εκπαίδευση. Το δεύτερο κεφάλαιο εστιάζει στα προγράμματα περιβαλλοντικά εκπαίδευσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση παγκοσμίως και ειδικότερα στα αναλυτικά προγράμματα, στον τρόπο επιλογής και υλοποίησης τους καθώς και στις θεωρίες που διέπουν την υλοποίηση τους. Το τρίτο κεφάλαιο εξετάζει τα αναλυτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα καθώς και τα προβλήματα και τα εμπόδια που εντοπίζονται στην υλοποίηση τους. Το τέταρτο κεφάλαιο εστιάζει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς και ειδικότερα στη διδακτική και στα διδακτικά πρότυπα που υπάρχουν, στις μεθόδους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και στις απόψεις και στις στάσεις τους. Το πέμπτο κεφάλαιο είναι η μεθοδολογία της έρευνας. Στο έκτο κεφάλαιο παρατίθενται τα αποτελέσματα της έρευνας ενώ στο έβδομο κεφάλαιο τα συμπεράσματα. Προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:
Η χρήση εξωτερικών και υπαίθριων χώρων στο μάθημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχει μεγάλη σημασία, όπως και η ενεργητική συμμετοχή των μαθητών και γονέων στην επιλογή των χώρων και στην οργάνωση των επισκέψεων.
Επίσης, έμφαση πρέπει να δίνεται στην ανθρώπινη συμπεριφορά και πως αυτή μπορεί να μετατραπεί σε φιλική προς το περιβάλλον.
Τέλος, σημαντικό είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση να εφαρμόζεται σ από ένα σύνολο εκπαιδευτικών, όλων των ειδικοτήτων, κατόπιν κατάλληλης εκπαίδευσης.