Αστικό πράσινο και διαμόρφωση μικροκλίματος: Μελέτη περίπτωσης του πάρκου περιμετρικά του Δημοτικού Μεγάρου στη πόλη της Πάφου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-10-03Συγγραφέας
Αντωνίου, Θεοδώρα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η ανάπτυξη των μεγάλων πυκνοκατοικημένων πόλεων έκαναν την εμφάνιση τους στον 20ο αιώνα σε πολλά μέρη του πλανήτη, η αυξανόμενη αστικοποίηση έχει επηρεάσει το αστικό μικροκλίμα και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μικροκλίματος σε μια πόλη είναι πολλοί όπως τα κτήρια, οι κοινόχρηστοι υπαίθριοι χώροι, ο πολεοδομικός σχεδιασμός και οι ανθρώπινες δραστηριότητες συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην αύξηση της θερμοκρασίας.
Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι να εξετάσει τη συμβολή του περιβαλλοντικού σχεδιασμού στο αστικό μικροκλίμα και συγκεκριμένα τους χώρους πρασίνου σε μία πόλη, για το σκοπό αυτό έχει επιλεχθεί ο χώρος πρασίνου περιμετρικά του Δημοτικού Μεγάρου στην πόλη της Πάφου. Στη μελέτη αυτή στόχος είναι να ερευνηθούν οι επιπτώσεις των αστικών χώρων πρασίνου όσον αφορά το μικροκλίμα και την εφαρμογή βιώσιμων μεθόδων ενός χώρου πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο.
Όλα τα πιο πάνω δημιουργούν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν στενευμένα και με παρεμβάσεις προς όλους τους παράγοντες που τα δημιουργούν, με στόχο να μειωθούν ή και να εξαλειφθούν οι αρνητικές συνέπειες.
Η μεθοδολογική προσέγγιση που θα χρησιμοποιηθεί θα στηρίζεται αρχικά στην ανάλυση του τοπίου, θα γίνει συλλογή πληροφοριών και καταγραφή συνθηκών και παραγόντων όπως επίσης και βιβλιογραφική ανασκόπηση. Στόχος είναι να ερευνηθούν οι επιπτώσεις των αστικών χώρων πρασίνου όσον αφορά το μικροκλίμα και τον περιβάλλοντα χώρο και η εφαρμογή βιώσιμών μεθόδων σε αυτούς τους χώρους. Οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν για την προσέγγιση του συγκεκριμένου θέματος είναι δυο: Η μια είναι να γίνει μέτρηση των καιρικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, ταχύτητα ανέμου, ηλιακή και υπέρυθρη ακτινοβολία) και περιβαλλοντικών παραγόντων που καθορίζουν την κλιματική ποιότητα και η δεύτερη θα είναι η προσομοίωση στις κλιματολογικές συνθήκες της συγκεκριμένης περιοχής που έχει επιλεχθεί για την μελέτη, χρησιμοποιώντας το αριθμητικό μοντέλο προσομοίωσης μικροκλίματος το ENVI-met.