Οι εξελίξεις στο θέμα των προσλήψεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίοδο κρίσης - Παραδείγματα και πρακτικές
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-09-29Συγγραφέας
Μόρφης, Δημήτριος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η συγκεκριμένη διατριβή ανήκει στην κατηγορία της μελέτης μιας στρατηγικής που επικεντρώνεται στις τάσεις στρατηγικού σχεδιασμού στον κλάδο της Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού. Προσπαθεί να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα του τι είδους αλλαγές έφερε στις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού η μεγάλη οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σαν συνέχεια του πρώτου ερωτήματος, διερευνάται μέσα από την βιβλιογραφία πώς και αν αυτή η ύφεση επέφερε οφέλη στους υπευθύνους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, καθώς και για τους αναζητούντες μια θέση εργασίας. O βασικός λόγος που γίνεται η έρευνα είναι γιατί είναι εμφανές ότι η αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης σε μια επιχείρηση περνάει από τις πρακτικές του ανθρωπίνου δυναμικού και την χρηστή διαχείρισή τους ειδικά στον πολύ σημαντικό τομέα των προσλήψεων.
Τα παρακάτω βιβλιογραφικά και ποιοτικά δεδομένα που παρατίθενται αποσκοπούν στο να εντοπιστούν οι τρόποι και οι τεχνικές με τις οποίες οι υπεύθυνοι ανθρωπίνου δυναμικού μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσάρμοσαν τις στρατηγικές προσλήψεων προσωπικού με τέτοιο τρόπο, που να στηρίξουν και να ενισχύσουν την βιωσιμότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους. Οι στρατηγικές αυτές αναπτύχθηκαν σε δυσχερείς οικονομικές συγκυρίες, όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε από άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής , αλλά επηρέασε ουσιαστικά και τα κράτη μέλη της Ευρώπης, αφού εξαπλώθηκε σαν φαινόμενο ντόμινο παγκοσμίως. Στην αρχή της έρευνας καταγράφονται στοιχεία από πρακτικές ανθρωπίνου δυναμικού πριν το ξέσπασμα της κρίσης και ακολουθούν στοιχεία και πρακτικές που εφαρμόσθηκαν κατά την διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.
Η εργασία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς από εργοδότες, ανθρώπινο δυναμικό και άνεργους ώστε να δοθεί μια σαφή εικόνα του πως κινήθηκαν οι επιχειρήσεις μέσα σε περιβάλλον οικονομικής ύφεσης, και ποιες στρατηγικές αποδείχθηκαν ενισχυτικές ώστε να διατηρήσουν μια ισορροπία όχι απλά επιβίωσης, αλλά και κερδοφορίας. Τα βιβλιογραφικά και ποιοτικά ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γνώση και πρακτικές για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο αλλά και καινοτόμο περιβάλλον αγοράς εργασίας για όλες τις πλευρές.