Show simple item record

dc.contributor.advisorΠετράκης, Εμμανουήλ
dc.contributor.authorΧονδρού, Χριστίνα
dc.contributor.otherChondrou, Christina
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2016-08-13
dc.date.accessioned2016-09-13T09:00:58Z
dc.date.available2016-09-13T09:00:58Z
dc.date.copyright2016-05
dc.date.issued2016-09-13
dc.identifier.otherMBA/2016/00474el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/2600
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΗ παρούσα διατριβή έχει σκοπό να εξεταστεί η υπάρχουσα κατάσταση στον κλάδο παγωτού στην Ελλάδα, τόσο με βάση δευτερογενή στοιχεία, όσο και με βάση πρωτογενή στοιχεία που προκύπτουν από τις απόψεις των Ελλήνων καταναλωτών παγωτού. Στόχος του εξεταζόμενου θέματος είναι, μέσα από το ερωτηματολόγιο της έρευνας, να εξεταστούν οι προτιμήσεις, οι στάσεις και οι αντιλήψεις των καταναλωτών παγωτού στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορεί να διερευνηθεί κάποια πιθανή τμηματοποίηση της αγοράς με βάση τα δημογραφικά στοιχεία και να οριοθετεί το σύνολο των στρατηγικών προοπτικών για τον κλάδο. Η παρούσα μεθοδολογική προσέγγιση βασίζεται στην ποσοτική ερευνητική μέθοδο, με την ερευνητική στρατηγική να είναι συνδυασμός πρωτογενούς και δευτερογενούς έρευνας. Η στατιστική ανάλυση που χρησιμοποιήθηκε ήταν τόσο περιγραφική όσο και επαγωγική. Μέσα από την ανάλυση των θεωρητικών εννοιών στρατηγικού μάνατζμεντ και στρατηγικής ανάλυσης, καθώς και μέσα από την παρουσίαση του κλάδου παγωτού, με αναφορά στη διεθνή και ελληνική αγορά και με εστίαση στην ΕΒΓΑ, φαίνεται πως η πτωτική πορεία σε όγκο και αξία των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει την εγχώρια αγορά και μέσα σε αυτό το κλίμα η αγορά παγωτού στην Ελλάδα εκτιμάται πως θα σημειώσει αργή ανάπτυξη σε όρους αξίας, για την περίοδο έως το 2019. Οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου φαίνεται να είναι θετικές αναφορικά με τις πιο οικονομικές συσκευασίες παγωτού, δηλαδή τα οικογενειακά παγωτά και τις πολυσυσκευασίες, συνεπώς ευκαιρίες για ανάπτυξη βρίσκονται στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με τα σούπερ μάρκετ, και στην περίπτωση των παγωτών ιδιωτικής ετικέτας (private label) που συνεχίζουν να αυξάνουν το μερίδιο τους μέσα στην αγορά. Ο κλάδος χρειάζεται καινοτόμες προτάσεις και προωθητικές ενέργειες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών όλων των ηλικιών, επιθυμιών και οικονομικών δυνατοτήτων. Συνάμα, είναι συνετό οι εταιρίες να προβούν σε αναβάθμιση και σχεδιαστική ανανέωση των ψυγείων τους, με καινοτόμες σημάνσεις και γραφικά και με σύγχρονο εξοπλισμό στα σημεία πώλησης. Επιπρόσθετα, προοπτικές για ανάπτυξη μπορεί να προκύψουν από τη διεύρυνση στη γκάμα της οικονομικής σειράς παγωτών, με χαμηλότερες v προτεινόμενες τιμές στις οικογενειακές συσκευασίες και με ανανέωση στις συσκευασίες των επώνυμων brands. Τέλος, προοπτικές ανάπτυξης υφίσταται και για διαφημιστική προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικά για την ΕΒΓΑ, η ανάλυση έδειξε πως ευκαιρίες ανάπτυξης μπορεί να δημιουργηθούν από το λανσάρισμα νέων γεύσεων Scandal για να ανταγωνιστεί το παγωμένο γιαούρτι, από τη διατήρηση στον παραδοσιακό και έντονα ελληνικό χαρακτήρα της, με επέκταση της σειράς παγωτών που λάνσαρε με επιτυχία δια χειρός Στέλιου Παρλιάρου, καθώς και με τη δημιουργία νέας καμπάνιας σε συνέχεια της «από ΕΒΓΑ καλοκαίρι», με στόχο σε ομάδες κοινού με «gourmet» ανησυχίες και με τη συνεργασία με επιλεγμένα βιολογικά καταστήματα για το λανσάρισμα παγωτών με οικολογικό χαρακτήρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως υπάρχουν αρκετές υποαγορές στις οποίες θα πρέπει να απευθυνθεί μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο παγωτού έτσι ώστε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτόν πρέπει να λάβουν υπόψη πως θα πρέπει να αναπτύξουν και να προωθήσουν τα κατάλληλα προϊόντα, απευθυνόμενες κυρίως σε γυναίκες που ενδιαφέρονται για την υγιεινή διατροφή και ακολουθούν κάποια δίαιτα. Οι προωθητικές ενέργειες θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τα κατάλληλα ερεθίσματα που επιβεβαιώνουν τη σύνδεση του παγωτού με την ξεκούραση και τη χαλάρωση, που εντάσσεται όμως στα πλαίσια μιας δίαιτας ή υγιεινής διατροφής.el_GR
dc.format.extentxi, 103 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΣτρατηγική ανάλυση -- Κλάδος παγωτού -- Ελλάδαel_GR
dc.subjectStrategic analysis -- Ice cream industry -- Greeceel_GR
dc.titleΟ κλάδος του παγωτού στην Ελλάδα και διεθνώς: Στρατηγική ανάλυση της παρούσας κατάστασης και προοπτικέςel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractThis thesis aims to examine the existing situation in the ice cream industry in Greece, based on secondary and on primary data obtained from the opinions of the Greek ice cream consumers. The goal of this topic is, through the survey to examine the preferences, attitudes and perceptions among consumers of ice cream in Greece, so as to investigate any possible market segmentation based on demographics and define the set of strategic perspectives for the sector. The methodological approach is based on qualitative research method, the research strategy is a combination of primary and secondary research and the statistical analysis used is both descriptive and inferential. Through the analysis of the theoretical concepts of strategic management and strategic analysis, and through the presentation of the ice cream industry, with reference to the Greek and international market and with focus on EVGA, it seems that the downtrend in volume and value in recent years has affected the domestic market and in this climate the ice cream market in Greece is estimated to have slow growth for the period up to 2019. The development prospects of the industry seem to be positive regarding the most economical packaging ice cream (family ice cream and multipacking), therefore opportunities for growth lie in forming strategic alliances with supermarkets, and in the case of private label ice creams that continue to increase their share in the market. The industry needs innovative proposals and promotions, aiming to meet the needs of all ages, wishes and financial possibilities. At the same time, it is wise for companies to upgrade and renew their design of refrigerators, with innovative signage and graphics and with modern equipment at points of sale. Moreover, prospects for growth may arise from the expansion in the range of economic ice series, with lower recommended values in family packs and renewals in packaging of named brands. Finally, growth prospects are found at advertising in social media. vii Especially for ΕVGΑ, the analysis showed that growth opportunities can be generated by the launch of new flavours Scandal towards the rival frozen yogurt, by maintaining the traditional and bold Greek character, as well as with expansion of ice cream series that the firm has launched successfully by Stelios Parliaros. Creating new campaigns, aiming at groups with ' gourmet ' concerns and making cooperation with selected organic ice cream shops for the launch with ecological character can also generate growth opportunities for the firm. The survey results indicate that there are several submarkets in which a company can operate ice cream so as to increase its market share. Companies must take into account the need to develop and promote suitable products, aimed primarily at women who are interested in healthy eating and diet. Promotions should include appropriate stimuli that confirm the connection of ice cream with relaxation, but it also fits within the framework of a diet or health food store.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record