Χρηματοοικονομική ανάλυση δημοσίου και ιδιωτικών νοσοκομείων σε διάστημα έξι ετών με τη βοήθεια συγκριτικών καταστάσεων και αριθμοδεικτών
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-09-01Συγγραφέας
Κοτσαμίδη, Ιωάννα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η πρόσφατη οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μεταφέρθηκε με απίστευτη ταχύτητα και σφοδρότητα στην Ευρώπη επηρέασε τόσο την παραγωγική και γενικότερα οικονομική δραστηριότητα του κάθε κράτους όσο και την καθημερινότητα των πολιτών. Κυριότερη και σημαντικότερη συνέπεια της κρίσης ήταν η απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και επομένως οι αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης έως το σημείο της απόλυτης φτώχειας. Αυτές οι ραγδαίες εξελίξεις ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να μειώσουν τις δαπάνες τους και να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για την καταπολέμηση της σπατάλης σε όλους τους τομείς. Παράλληλα κλονίστηκε τόσο η ψυχική υγεία των πολιτών λόγω του άγχους για την επιβίωση και την κατάθλιψη, όσο και η σωματική υγεία εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και των περικοπών σε φάρμακα. Η κάθε χώρα οφείλει να αντιμετωπίσει πέραν της οικονομικής κρίσης και την αύξηση της ροής της προσέλευσης των ασθενών στις δημόσιες δομές υγείας, διότι η υγεία είναι ένα αγαθό το οποίο πρέπει να παρέχεται σε όλους όποτε το έχουν ανάγκη ανεξάρτητα από το κόστος.
Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας δίνεται ο ορισμός της υγείας, οι παράγοντες που την επηρεάζουν τόσο σε οικονομικό και κοινωνικό όσο και σε ατομικό και βιολογικό επίπεδο. Επίσης αναφέρονται συνοπτικά οι δείκτες υγείας οι οποίοι εκτιμούν το επίπεδο της με την πάροδο των χρόνων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται ο ορισμός της δημόσιας υγείας και αναλύονται οι τομείς στους οποίους υποδιαιρείται οι οποίοι είναι η προαγωγή, η αγωγή και η πρόληψη ( πρωτογενή- δευτερογενή-τριτογενή). Στη συνέχεια ορίζεται το σύστημα υγείας και περιγράφονται τα συστήματα υγείας σε Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια ιστορική αναδρομή στο πεδίο των οικονομικών της υγείας και ιδιαίτερα στο τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Έπειτα τίθεται το ερώτημα αν η υγεία είναι δημόσιο ή ιδιωτικό αγαθό και εξηγείται για ποιο λόγο είναι αναγκαία η κρατική παρέμβαση.
Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφεται η επίδραση της οικονομικής κρίσης στον τομέα της υγείας με βάση το ΑΕΠ. Στη συνέχεια αναλύονται οι παράγοντες που οδήγησαν στην οικονομική κρίση. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επίδραση της κρίσης στην υγεία των πολιτών, στον τρόπο που ασκείται η ιατρική στη δύσκολη αυτή εποχή και στον τρόπο που χειρίζονται οι δομές υγείας τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν
5 |Κοτσαμίδη Ιωάννα
προκύψει λαμβάνοντας διάφορα μέτρα αντιμετώπισης της.
Στο πέμπτο κεφάλαιο ορίζεται η χρηματοοικονομική ανάλυση και η συμβολή της στην οικονομική δραστηριότητα των μονάδων υγείας. Παράλληλα περιγράφονται συνοπτικά οι μέθοδοι ανάλυσης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία και ανάλυση των κυριότερων αριθμοδεικτών.
Στο έκτο κεφάλαιο περιγράφεται και συγκρίνεται η χρηματοοικονομική κατάσταση 4 νοσοκομείων, ενός που ανήκει στο δημόσιο τομέα και τριών που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα σε μια περίοδο έξι ετών.