Ευρωπαϊκή κρίση και δαπάνες υγείας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-03-18Συγγραφέας
Νικολή, Καλλιόπη
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη σε χώρες του ΟΟΣΑ, του βαθμού επίδρασης της Ευρωπαϊκής κρίσης στις δημόσιες δαπάνες υγείας και ο τρόπος που η μεταβολή αυτή επέδρασε στον πληθυσμό των διαφόρων χωρών. Η έρευνα σε περισσότερο πληγείσες χώρες και η αποτίμηση των επιπτώσεων στον πληθυσμό οικονομικές και κοινωνικές, έδειξε τις ανισότητες που επήλθαν, ποια κοινωνικά στρώματα θίχτηκαν περισσότερο, ποια δημογραφικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού (γεννήσεις, θάνατοι, μεταναστευτικά ρεύματα) επηρεάστηκαν, και τις μεταβολές που επέφερε (π.χ. αύξηση ή μείωση συγκεκριμένων νοσημάτων), αλλαγή σε συνήθειες (π.χ. διατροφικές, βιοποριστικές) και σε συμπεριφορές σε συγκεκριμένες περιστάσεις (π.χ. προτίμηση ιδιωτικού τομέα υγείας για ταχύτερη εξυπηρέτηση και για παροχή πολυτελών υπηρεσιών υγείας). Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται οι δημόσιες δαπάνες υγείας.
Η αποδελτίωση των συνεπειών οικονομικών και κοινωνικών που προκλήθηκαν από την μεταβολή των δημόσιων δαπανών αποσαφηνίζει τους παράγοντες και τις λάθος πρακτικές που ακολουθήθηκαν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και βοηθάει στην κατανόηση της σημασίας της υγείας ως κοινωνικού αγαθού που η παροχή του πρέπει να ξεφεύγει, εξαιτίας της σπουδαιότητάς του, από τους κανόνες και τον τρόπο που διέπουν την παροχή άλλων λιγότερο ευαίσθητων αγαθών.
Στην έρευνα εξετάστηκε στο επιλεγμένο δείγμα χωρών πως η κρίση επηρέασε: τις συνολικές δαπάνες υγείας, τις δημόσιες δαπάνες υγείας, τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, τον πληθυσμό, το ποσοστό θνησιμότητας κάτω των 5 ετών στα 1000 άτομα, το ποσοστό παιδιών 12-23 μηνών που έχουν εμβολιαστεί, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση καθώς και το ποσοστό γεννήσεων ανά 1000 ανθρώπους, χρησιμοποιώντας οικονομετρική μέθοδο. Από τα αποτελέσματα βρέθηκε ότι δεν επηρεάστηκαν όλες οι χώρες με τον ίδιο τρόπο. Σε χώρες με ισχυρότερες οικονομίες η επίδραση αφήνει ανεπηρέαστες τις μεταβλητές ‘πληθυσμός’, ‘ποσοστό θνησιμότητας κάτω των 5 ετών στα 1000 άτομα’ και ‘ποσοστό παιδιών 12-23 μηνών που έχουν εμβολιαστεί’, ενώ σε άλλες χώρες η οικονομική κρίση και η περικοπή των δημόσιων δαπανών για την υγεία καθώς και η μείωση του εισοδήματος επηρέασε με γραμμική σχέση τις παραπάνω μεταβλητές.