dc.contributor.advisor | Μπούρας, Χρήστος | |
dc.contributor.author | Αντωνίου, Ευαγγελία | |
dc.contributor.other | Antoniou, Evaggelia | |
dc.coverage.spatial | Κύπρος | el_GR |
dc.date.accessioned | 2015-10-08 | |
dc.date.accessioned | 2015-10-08T07:25:56Z | |
dc.date.available | 2015-10-08T07:25:56Z | |
dc.date.copyright | 2015-06 | |
dc.date.issued | 2015-10-08 | |
dc.identifier.other | MBA/2015/00349 | el_GR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11128/2154 | |
dc.description | Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές. | el_GR |
dc.description.abstract | Η διατριβή αποσκοπεί στο να αναδείξει βασικές πλευρές της σχέσης συγκέντρωση – ανταγωνισμός στη διαδικασία της περιφερειοποίησης και της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και των θεσμών. Ο διεθνείς ανταγωνισμός, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, οδηγεί στην ανάπτυξη γιγαντιαίων επιχειρηματικών ομίλων με εμβέλεια που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του εθνικού κράτους και της εθνικής οικονομίας.
Η εργασία στο πρώτο της μέρος θα επικεντρωθεί στη συγκέντρωση του κεφαλαίου και των μορφών ανταγωνισμού. Η συγκέντρωση του κεφαλαίου θα αναλυθεί τόσο στο επίπεδο της παραγωγής όσο και σε επίπεδο εμπορίου. Ο δε ανταγωνισμός θα αναλυθεί στις διάφορες μορφές του και ιδιαίτερα θα αναλυθεί η μορφή του μονοπωλιακού και του ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού. Στο πρώτο αυτό μέρος η εργασία θα επικεντρωθεί στο γεγονός ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν επιτύχει ένα ιδιαίτερα υψηλό βαθμό συσσώρευσης του κεφαλαίου όπως και μεγέθους. Κατά συνέπεια, τους δίνεται η δυνατότητα να δρουν παγκόσμια.
Το δεύτερο μέρος θα επικεντρωθεί στις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και στο βαθμό διεθνοποίησης τους. Η έντονη όξυνση του ανταγωνισμού, η διεθνοποίηση των ελληνικών ομίλων και οι προσπάθειες περαιτέρω διείσδυσης των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια αγορά, δημιουργούν συνθήκες μονοπωλιακού και ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού με υπερκέρδη ιδιαίτερα στο τομέα του εμπορίου.
Ο κλάδος τροφίμων είναι από τους μεγαλύτερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, τόσο από πλευράς κύκλου εργασιών και αριθμού απασχολουμένων, όσο και από πλευράς αριθμού επιχειρήσεων. Ο κλάδος διαχωρίζεται σε εννέα επιμέρους υπό-κλάδους (αγορές), η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι η αγορά των λιανικών πωλήσεων των τελικών προϊόντων (super markets).
Το τρίτο μέρος της προτεινόμενης διατριβής αναφέρεται στην ανάλυση της τοπικής αγοράς της περιοχής του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων. Οι μεγάλες διεθνείς αλυσίδες με τον μεγάλο τζίρο, την ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη και το χαμηλό κόστος διάθεσης ανά μονάδα, ανταγωνίζονται μικρά τοπικές επιχειρήσεις και τοπικές αλυσίδες, οι οποίες, όμως, δεν μπορούν να προσφέρουν τα ίδια προϊόντα σε εξίσου χαμηλές τιμές. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται και πρόκειται να διερευνηθούν μέσα από την συγκεκριμένη έρευνα που θα γίνει στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων είναι πολλά. Ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι το εάν στις συνθήκες αυτές του κλάδου τροφίμων – super markets μπορούν να αντέξουν, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, αυτή την ένταση του ανταγωνισμού που πολλές φορές είναι και αθέμιτος και άνισος. Η διερεύνηση του ζητήματος αυτού, που θα στηριχτεί σε πρωτογενή στοιχεία από επιτόπια έρευνα, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον διότι στην αγορά αυτή, όπως θα διευκρινιστεί στο ιστορικό της διαμόρφωσής της, ανταγωνίζονται πολυεθνικές επιχειρήσεις, ελληνικές επιχειρήσεις με διεθνείς συνεργασίες και διασυνδέσεις, καθώς και μεγάλες ελληνικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται ισχυρές πιέσεις λόγω της διαδικασίας συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου που χαρακτηρίζει την ιδιαίτερα δυναμική τοπική αγορά της περιοχής του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων σε συνθήκες οξυνόμενου ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια.
Τα συμπεράσματα από την ανάλυση αυτή θα συσχετιστούν με τα συμπεράσματα του δεύτερου μέρους και θα επισημανθούν και αναλυθούν οι τυχόν συμπτώσεις και αποκλείσεις που υπάρχουν. Τέλος, τα συμπεράσματα από τη σύγκριση αυτή θα συσχετιστούν με την ανάλυση, τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα του πρώτου μέρους. | el_GR |
dc.format.extent | 68 σ. εικ., 30 εκ. | el_GR |
dc.language | gr | el_GR |
dc.language.iso | gr | el_GR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/closedAccess | el_GR |
dc.subject | Διεθνής ανταγωνισμός | el_GR |
dc.subject | International competition | el_GR |
dc.title | Συγκεντρωση και ανταγωνισμός. Οι συνέπειες στον κλάδο τροφίμων στην Ελλάδα με έμφαση την τοπική ανάπτυξη του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων του νομού Εύβοιας | el_GR |
dc.type | Μεταπτυχιακή Διατριβή | el_GR |
dc.description.translatedabstract | The thesis aims to highlight key aspects of the relationship concentration - competition in the process of regionalization and globalization of the economy and institutions. The international competition, in conjunction with the concentration and centralization of capital, leading to the development of giant business groups with a range that goes far beyond the boundaries of the nation state and the national economy.
The work of the first part will focus on capital concentration and forms of competition. The concentration of capital will be analyzed both in terms of production and trade. And the competition will be analyzed in its various forms, especially analyzing the form of monopolistic and oligopolistic competition. In this first part of the work will focus on the fact that many large companies have achieved a particularly high degree of capital accumulation as size. Consequently, given the opportunity to act globally.
The second part will focus on Greek food business operators and their internationalization degree. The sharp intensification of competition, the internationalization of Greek groups and efforts further penetration of foreign multinationals in the domestic market, creates monopolistic and oligopolistic competition with super-profits especially in the area of trade. The food industry is one of the largest sectors of the Greek economy, both in terms of turnover and number of employees, and in terms of number of companies. The industry is divided into nine individual sub-sectors (markets), the largest of which is the market of retail sales of finished products (super markets).
The third part of the thesis refers to the analysis of the local market in the municipality area Dirfion - Messapion. The large international chains with the large volume, the strong bargaining power and low cost disposal unit, competing small local businesses and local chains, which, however, can not offer the same products at equally low prices. The questions raised and will be explored in this particular survey to be held in the municipality Dirfion - Messapion are many. A key question is whether the circumstances of the food industry – super markets can not afford, as until now, this intensity of competition often is unfair and unequal. To explore this issue, which will be based on primary data from field research shows special interest because in this market, as will be explained in its historical configuration of multinational firms compete, Greek companies with international partnerships and linkages, and major Greek and SMEs, which are subject to strong pressure due to the concentration process and centralization of capital that characterizes the highly dynamic local market in the municipality Dirfion- Messapion region to stiffer competition in recent years.
The findings from this analysis will be associated with the conclusions of the second part and will identify and analyze any coincidences and deviations that exist. Finally, the conclusions from this comparison will be associated with the analysis, the findings and conclusions of the first part. | el_GR |
dc.format.type | pdf | el_GR |