Συστήματα ανάλυσης και περιγραφής εργασίας και αξιολόγηση διοικητικού προσωπικού σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-10-08Συγγραφέας
Χατζημιχαήλ, Μαρίκα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σε μια πολύπλοκη εποχή, που όλα μεταβάλλονται, που το μέλλον είναι αβέβαιο και δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί, που η ανασφάλεια κυριαρχεί εντός του εργασιακού πλαισίου και που η οικονομία περνάει μια από τις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, οι οργανισμοί που αναπτύσσονται μέσα στα όρια αυτού του αντιφατικού περιβάλλοντος, εντοπίζουν δύσκολα το δρόμο της επιτυχίας.
Η προσαρμογή και η ευελιξία ενός οργανισμού είναι απαραίτητα στοιχεία για την επιβίωση του και δεν εξαρτώνται μόνο από τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει αλλά και από την ικανότητα των εργαζομένων του. Άλλωστε το Ανθρώπινο Δυναμικό ενός οργανισμού αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του έναντι των ανταγωνιστών του.
Τα τελευταία χρόνια οι οργανισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναθεωρήσει και βρίσκονται σε μια διαδικασία συνεχούς αλλαγής. Στα πλαίσια των αλλαγών αυτών, οι οργανισμοί προσπαθούν αν επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους με την εφαρμογή νέων επιχειρησιακών στρατηγικών, με τον επανασχεδιασμό των οργανωσιακών τους δομών και με τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων τους με τους εργαζομένους.
Τομείς όπως ο σχεδιασμός θέσεων εργασίας, η ανάλυση θέσεων εργασίας και η αξιολόγηση αποτελούν πεδία αδιάλειπτης έρευνας και αναζήτησης τρόπων βελτιστοποίησης τους για την Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού (ΥΑΔ) κάθε οργανισμού που επιθυμεί να είναι βιώσιμος και ανταγωνιστικός. Η έμφαση στα παραπάνω ζητήματα είναι περισσότερο αναγκαία σε οργανισμούς που έχουν σαν κύριο αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών όπως οι οργανισμοί Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.