Αξιολόγηση Νεοελληνικής Γλώσσας. Η περίπτωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων (2001-2014)
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-09-07Συγγραφέας
Καραπιπέρη, Αθανασία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
H παρούσα μελέτη εκπονήθηκε στο πλαίσιο των απαιτήσεων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», που προσφέρεται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση της αξιολόγησης στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και συγκεκριμένα η περίπτωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων κατά τα έτη 2001-2014.
Κίνητρο για τη συγγραφή της εργασίας αυτής είναι η διαπίστωση ότι δεν έχει εκπονηθεί κάποια μελέτη για την αξιολόγηση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και συγκεκριμένα κατά την τελευταία δεκαπενταετία, διάστημα κατά το οποίο παρατηρείται αλλαγή στο σύστημα εκπαίδευσης και αξιολόγησης του γλωσσικού μαθήματος καθώς και στο πρόγραμμα σπουδών του συγκεκριμένου μαθήματος.
Θεώρησα, λοιπόν, ιδιαίτερα ενδιαφέρον να επιχειρήσω μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής των δεδομένων που υπάρχουν, γιατί πολύς λόγος γίνεται για την καταλληλότητα των θεμάτων και τη διαδικασία της αξιολόγησης γενικότερα και τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς προσπάθειες αναθεώρησης του τρόπου αξιολόγησης. Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αποτελείται από έξι κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι σκοποί και οι στόχοι που θέτει το αναλυτικό πρόγραμμα για τη διδασκαλία του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση της επικοινωνιακής προσέγγισης και του κριτικού γραμματισμού. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση των σκοπών και των στόχων αξιολόγησης, καθώς και των μορφών που αυτή μπορεί να λάβει. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι σκοποί και η μεθοδολογία της έρευνας, δηλαδή, γίνεται αναφορά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη διεξαγωγή της έρευνας και την επεξεργασία των δεδομένων. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ποιοτικής έρευνας, τα οποία προκύπτουν από την επεξεργασία και το σχολιασμό των θεμάτων του γλωσσικού μαθήματος στις πανελλήνιες εξετάσεις και των στατιστικών δεδομένων που καταγράφουν τη διακύμανση της βαθμολογίας των μαθητών στο συγκεκριμένο μάθημα κατά τα έτη 2001-2014. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα γενικά συμπεράσματα ως προς την έρευνα και διατυπώνονται προτάσεις και προεκτάσεις για το θέμα.
Η έρευνα αυτή, που εκπονείται στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, αποτελεί μια απόπειρα που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, καθώς το ζήτημα απαιτεί περεταίρω διερεύνηση και σε βάθος επεξεργασία των δεδομένων.