Εφαρμογή διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου με βάση τον κίνδυνο
Abstract
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η εφαρμογή διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου με βάση τον κίνδυνο σε επιχειρήσεις καθώς επίσης και η παρουσίαση της σχετικής μεθοδολογίας. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι, με δεδομένη τη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία η λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν και θα θωρακίσουν τη μέση επιχείρηση απέναντι στους διάφορους κινδύνους. Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες χαλαρότητας και η ψευδαίσθηση ανάπτυξης στην Ελληνική κοινωνία, επέτρεπαν την επιβίωση οικονομικών οργανισμών χωρίς υποδομές και αρχές εταιρικής διακυβέρνησης. Οι νέες οικονομικές συνθήκες όμως, εισήγαγαν στον τρόπο διοίκησης μίας επιχείρησης έννοιες όπως Εσωτερικός Έλεγχος και διαχείριση επιχειρησιακών κινδύνων, που στις αναπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, κλπ) είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες.
Αρχικά γίνεται ανάλυση των εννοιών της ελεγκτικής, του εσωτερικού ελέγχου και του συστήματος εσωτερικού ελέγχου. Στη συνέχεια αναλύεται η έννοια του κινδύνου και παρουσιάζεται η στρατηγική ανάλυσης, αξιολόγησης, αντιμετώπισης και διαχείρισής του. Ολοκληρώνοντας το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας, παρουσιάζεται η σχέση μεταξύ εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης του κινδύνου.
Ακολουθεί ανάλυση της μεθοδολογίας εφαρμογής διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου με βάση τον κίνδυνο σε επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι η μέση ελληνική επιχείρηση δε διαθέτει τους πόρους και την τεχνογνωσία για να έχει σε μόνιμη βάση λειτουργία εσωτερικού ελέγχου, ενδείκνυται η εφαρμογή των διαδικασιών μέσω ανάθεσης της λειτουργίας σε εξωτερικό συνεργάτη, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί η επιχείρηση στις βασικές λειτουργίες της. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι τύποι και τα πλεονεκτήματα της ανάθεσης και πραγματοποιείται αναλυτική περιγραφή των βημάτων της μεθοδολογίας, τα οποία διαχωρίζονται σε βήματα σχεδιασμού και βήματα υλοποίησης. Προκειμένου να τονισθεί η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα εφαρμογής των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου, παρουσιάζεται μελέτη περίπτωσης σε εταιρεία που χαρακτηρίζεται ως μικρή-μεσαία καθώς και σε εταιρεία που είναι εισηγμένη στο ΧΑΑ (χρηματιστήριο αξιών Αθηνών).
Η εργασία ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα αναφορικά με τη συμβολή του εσωτερικού ελέγχου με βάση τον κίνδυνο στη βελτίωση της λειτουργίας και των διαδικασιών της εταιρείας.