Εξόρυξης γνώμης για πολιτικά πρόσωπα απο αναρτήσεις στο Twitter
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-02-16Συγγραφέας
Κουτσού, Θεοδώρα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης κατά την περίοδο εκλογών, χρησιμοποιούνται για να προβάλλονται οι υποψήφιοι, να εκφράζονται οι απόψεις των πολιτικών αλλά και να τους παρακολουθούν οι χρήστες. Ταυτόχρονα οι χρήστες εκφράζουν και αυτοί την άποψη τους και έτσι αποτελεί μια σύγχρονη επικοινωνία με τους υποψηφίους. Η πλατφόρμα του Twitter είναι η τελευταία τάση στον παγκόσμιο ιστό και χρησιμοποιείται για διάφορα σενάρια από ένα ευρύ σύνολο χρηστών παγκοσμίως. Από τα tweets που αναρτούνται μπορούμε να ανακαλύψουμε πολύτιμες πληροφορίες, γιατί μέσα από αυτές εκφράζουν τις απόψεις τους για τα διάφορα προϊόντα αγοράς, πολιτικά θέματα που απασχολούν τους χρήστες. Περιλαμβάνοντας, ένα έντονο σημασιολογικό περιεχόμενο είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς να τα διαβάσει αυτά τα πολυάριθμα σχόλια και συζητήσεις.
Η εξόρυξη γνώμης/ ανάλυσησυναισθήματος έχει τις δυνατότητεςνα ικανοποιήσει τις ανάγκες αφού η εξόρυξη γνώμης είναι ένας εξειδικευμένος κλάδος της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και στοχεύει να προσδιορίσει την υποκειμενική στάση του ομιλούντος ή του γράφοντος σχετικά με ένα ζήτημα δημιουργώντας ένα αυτοματοποιημένο σύστημα. Επίσης το ανάλυση συναισθήματος μεταφέρει τα λεγόμενα των χρηστών ταξινομώντας αν είναι θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα.
Σε αυτή την διπλωματική εργασία, επικεντρωνόμαστε στις διάφορες αναρτήσεις των χρηστών που ασχολούνται με πολιτικές συζητήσεις στην Κύπρο και στην περιφέρεια της Αττικής (Ελλάδα) που είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα κατά την περίοδο των Δημοτικών-Περιφερειακών Εκλογών και τις Ευρωεκλογές 2014. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με το εργαλείο TwitterAPI για ένα χρονικό διάστημα επικεντρώνοντας στα δημοφιλέστερα κόμματα. Προτείναμε ένα τρόπο για να ταξινομούμε αυτόματα τα tweets ανά κόμμα,χτίζοντας ένα αλγόριθμο για να προσδιορίσουμε αν το συναίσθημα τους είναι θετικό αρνητικό ή ουδέτερο. Τέλος, τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τα πραγματικά αποτελέσματα.