dc.contributor.advisor | Κατσικίδης, Σάββας | |
dc.contributor.author | Κωνσταντίνου, Σάββας | |
dc.contributor.other | Constantinou, Savvas | |
dc.coverage.spatial | Κύπρος | el_GR |
dc.date.accessioned | 2014-09-02 | |
dc.date.accessioned | 2014-09-02T10:03:54Z | |
dc.date.available | 2014-09-02T10:03:54Z | |
dc.date.copyright | 2014-05 | |
dc.date.issued | 2014-09-02 | |
dc.identifier.other | MBA/2014/00233 | el_GR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11128/1720 | |
dc.description | Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές. | el_GR |
dc.description.abstract | Η περιοχή της Κουμανδαρίας, ήταν και είναι ευρύτατα γνωστή για την παραγωγή του φημισμένου γλυκού οίνου από λιαστά σταφύλια, με την ομώνυμη ονομασία «Κουμανδαρία». Στη συγκεκριμένη περιοχή η αμπελοκαλλιέργεια ασκείται από αρχαιοτάτων χρόνων και έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο για τους κατοίκους όσο και για την κοινωνία ευρύτερα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα και με την οικονομική κρίση να μαστίζει την χώρα μας, η αναζήτηση, η δημιουργία ή ακόμη ο επανασχεδιασμός διαδικασιών που θα βοηθήσουν την κυπριακή οικονομία να ανακάμψει, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η παρούσα εργασία, η οποία διερευνά το ρόλο των τοπικών οινοποιείων και την επίδραση του αμπελοοινικού τομέα γενικότερα, στη οικονομία της περιοχής Κουμανδαρίας. Επιπρόσθετα, εξετάζει το προφίλ και μελετά την εξέλιξη του αμπελοοινικού τομέα της συγκεκριμένης περιοχής, εστιάζοντας στο πώς έχει επηρεάσει την τοπική ανάπτυξη.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της παρούσας διατριβής αφορούσε τόσο τα οινοποιεία, όσο και τους κατοίκους της περιοχής. Και στις δύο περιπτώσεις, έγινε χρήση ειδικού ερωτηματολογίου, με ερωτήσεις που αφορούσαν τόσο την παραγωγή Κουμανδαρίας όσο και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής. Από την επεξεργασία και την ανάλυση των στοιχείων της μελέτης, προέκυψαν αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα για την ανάπτυξη της περιοχής, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό από τους οινοπαραγωγούς της περιοχής, καθώς επίσης και από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επιπρόσθετα, από τα συμπεράσματα της παρούσας διατριβής διαφαίνεται η σπουδαιότητα της μελέτης όλων των κοινωνικοοικονομικών παραμέτρων που σχετίζονται με την παραγωγή Κουμανδαρίας και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς επίσης και της αναγκαιότητας για ανάληψη περαιτέρω δράσεων εκ μέρος της πολιτείας. | el_GR |
dc.format.extent | 112 σ. εικ., 30 εκ. | el_GR |
dc.language | gr | el_GR |
dc.language.iso | gr | el_GR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/closedAccess | el_GR |
dc.subject | Αμπελοοινικός τομέας -- Τοπική ανάπτυξη | el_GR |
dc.subject | Wine sector -- Local development | el_GR |
dc.subject | Οινοπαραγωγοί -- Κουμανδαρία | el_GR |
dc.subject | Winemakers -- Commandaria | el_GR |
dc.title | Η συμβολή των τοπικών οινοποιείων στην ανάπτυξη της περιοχής "Κουμανδαρίας" και οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις | el_GR |
dc.type | Μεταπτυχιακή Διατριβή | el_GR |
dc.description.translatedabstract | The region of Commandaria was and still is, widely known for the production of the famous sweet wine from raisin grapes, with the homonymous name “Commandaria. In this region, the cultivation of vines conducted since ancient years and is particularly significant for both residents and local society.
Considering the current situation and the effects of the financial crisis, it is absolutely necessary to find or even to redesign many processes to help the Cypriot economy to recover as soon as possible. In these contexts, current study explores the role of the local wineries and the effect of the wine sector in general, on the economy of Commandaria area. Additionally, this study examines the profile and studying the evolution of the wine sector of the region, focusing on how it has impacted the local development.
The survey conducted as a part of this study, is focused on wineries and local residents, using a specific questionnaire for the both cases. The processing and analysis of the data raised useful information for the development of Commandaria region, which can be used greatly from the winemakers, as well from the local authorities.
Furthermore, the conclusions of this study reflect the importance of the examination of all the socioeconomic parameters associated with the production of Commandaria and the development of the related region, as well as the necessity for further actions. | el_GR |
dc.format.type | pdf | el_GR |