Η συμβολή των τοπικών οινοποιείων στην ανάπτυξη της περιοχής "Κουμανδαρίας" και οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις
Abstract
Η περιοχή της Κουμανδαρίας, ήταν και είναι ευρύτατα γνωστή για την παραγωγή του φημισμένου γλυκού οίνου από λιαστά σταφύλια, με την ομώνυμη ονομασία «Κουμανδαρία». Στη συγκεκριμένη περιοχή η αμπελοκαλλιέργεια ασκείται από αρχαιοτάτων χρόνων και έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο για τους κατοίκους όσο και για την κοινωνία ευρύτερα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα και με την οικονομική κρίση να μαστίζει την χώρα μας, η αναζήτηση, η δημιουργία ή ακόμη ο επανασχεδιασμός διαδικασιών που θα βοηθήσουν την κυπριακή οικονομία να ανακάμψει, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η παρούσα εργασία, η οποία διερευνά το ρόλο των τοπικών οινοποιείων και την επίδραση του αμπελοοινικού τομέα γενικότερα, στη οικονομία της περιοχής Κουμανδαρίας. Επιπρόσθετα, εξετάζει το προφίλ και μελετά την εξέλιξη του αμπελοοινικού τομέα της συγκεκριμένης περιοχής, εστιάζοντας στο πώς έχει επηρεάσει την τοπική ανάπτυξη.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της παρούσας διατριβής αφορούσε τόσο τα οινοποιεία, όσο και τους κατοίκους της περιοχής. Και στις δύο περιπτώσεις, έγινε χρήση ειδικού ερωτηματολογίου, με ερωτήσεις που αφορούσαν τόσο την παραγωγή Κουμανδαρίας όσο και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής. Από την επεξεργασία και την ανάλυση των στοιχείων της μελέτης, προέκυψαν αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα για την ανάπτυξη της περιοχής, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό από τους οινοπαραγωγούς της περιοχής, καθώς επίσης και από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επιπρόσθετα, από τα συμπεράσματα της παρούσας διατριβής διαφαίνεται η σπουδαιότητα της μελέτης όλων των κοινωνικοοικονομικών παραμέτρων που σχετίζονται με την παραγωγή Κουμανδαρίας και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς επίσης και της αναγκαιότητας για ανάληψη περαιτέρω δράσεων εκ μέρος της πολιτείας.