Έρευνα για την αποτύπωση και μελέτη της ικανοποίησης πολιτών απο την παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής στα πλαίσια άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Μελέτη περίπτωσης: Οι κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-09-01Συγγραφέας
Παναγιωτοπούλου, Ειρήνη
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η προληπτική ιατρική αποτελεί τον πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι κινητές μονάδες έρχονται να αυξήσουν την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.
Σκοπός: Ήταν να διερευνηθεί η ικανοποίηση των χρηστών κινητών μονάδων υγείας σε δύο επαρχιακούς νομούς, η σχέση με τα δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και παράμετροι που σχετίζονται με την ικανοποίηση, όπως ο χρόνος αναμονής για εξέταση και κλείσιμο ραντεβού.
Υλικό – μέθοδος: Για τη συλλογή των δεδομένων της έρευνας και την μέτρηση της ικανοποίησης των ασθενών - χρηστών χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς με ερωτήσεις δημογραφικού χαρακτήρα και ερωτήσεις αποτύπωσης της ικανοποίησης τους σε παραμέτρους της λειτουργίας των κινητών μονάδων. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 123 επισκέπτες που εξετάστηκαν στις κινητές μονάδες υγείας κατά το χρονικό διάστημα από τις 1 Aπριλίου έως 14 Μαΐου του 2014 σε αγροτικές περιοχές των νομών Λάρισας και Τρικάλων.
Αποτελέσματα: H ικανοποίηση των ασθενών-χρηστών από τις κινητές μονάδες κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως και η αξιολόγηση του συνόλου των υπηρεσιών, του εξοπλισμού και του προσωπικού τους. Διενεργείται πλειάδα διαγνωστικών και προληπτικών εξετάσεων. Δημογραφικές και κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές δε διαφοροποιούν τη θετική αξιολόγηση των μονάδων.
Συμπεράσματα: Οι χρήστες των κινητών μονάδων υγείας είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από την ευκολία και την αμεσότητα της εξέτασής τους χωρίς κοινωνικές ή άλλες διακρίσεις.